Maghiarii din Cluj INSTIGAȚI la nesupunere civică și BLOCAREA străzilor de PPMT: VREM AUTONOMIE

 

Reprezentanții PPMT i-au instigat, sâmbătă seara, pe etnicii maghiari să treacă la blocarea străzilor și nesupunere civică pentru a bloca procesul de regionalizare și pentru obținerea autonomiei.

Vicepreședintele Partidului Poplar al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Sasz Jeno, a citit în fața Casei Matei, din Cluj-Napoca, un ”Manifest transilvănean pentru regiunile istorice”. La eveniment au participat circa 100 de persoane.

 

Guvernul României, susținut de o majoritate parlamentară de două treimi, plănuiește reorganizarea administrativă a teritoriului țării, având intenția de a diviza România, pornind de la cele 8 regiuni de dezvoltare economică, în 8 provincii străine de problemele istorice ale țării și de identitatea regională.

 

Hotarele interne ale Transilvaniei vor fi trasate la București, pe mesele de birou ale oficialilor, iar ulterior se va trimite pe capul nostru un stăpân sau un baron roșu. Nu putem accepta. Trebuie să afirmăm răspicat: ”Transilvania, această grădină a zânelor din bazinul Carpatic, nu este o colonie a Bucureștiului”. Părțile Transilvaniei: Partiumul, Banatul, Maramureșul, Țara Moților, Ținutul Secuiresc reprezintă o moștenire istorică ce aparține tuturor popoarelor Ardealului, ele fiind regiuni naturale cu istorie, tradiții și identitate proprie. 

 

Noi, maghiarii din Transilvania, nu putem fi decât perdanții orcărei reoganizări teritoriale dictate de sus, de la centru. Puterea guvernamentală desconsideră voința de a dobândi autonomie sub diverse forme, exprimată în mod consevcent în ultimul sfert de secol de această comunitate autohtonă de mărimea unei țări.

 

Și românii din Transilvania vor avea de pierdut. Obținerea prin redistribuire de la București doar a unei părți din impozitele și taxele încasate în Ardeal nu ne este suficientă. În plus, Transilvania susține finaciar România de câteva decenii și ce am primit în schimb ceva mai mult de 50 de km de autostradă, un sistem sanitar în colaps, un sistem de învățământ decăzut și o corupție uriașă”, a afirmat Sasz Jeno.

 

Liderul PPMT a spus răspicat că maghiarii vor autonomie. ”Vrem să ne hotărâm singuri soarta. Vrem autodeterminarea internă a comunităților naționale și a regiunilor naturale din Transilvania. Vrem o Românie federală modernă în locul statului națiune omogen și ultra centralizat. Clujul să devină capitala oficială a Transilvaniei. Întreg Ținutul Secuiesc să devină o singură regiune autonomă. Întregul Parțium să devină o regiune administrativă multilingvă și cu statut special”, a spus Sasz Jeno. 

 

Maghiarii sunt instigați prin scrisoarea PPMT să recurgă la diverse forme radicale de protest pentru îndeplinirea obiectivelor. ”Suntem dispuși să utilizăm toate măsurile democratice pentru a le atinge. Dacă va fi nevoie vom ieși în stradă. Dacă nu ni se va acorda atenție vom bloca străzile, șoselele și căile de acces. Dacă nu ne vor crede vom iniția referendumuri locale. Dacă nu ajung vom recurge la mijloacele posibile de nesupunere civică. Vom înceta să ne încredințăm necondiționat viitorul în mâna unor politicieni de la Bucuresti”, a încheiat Sasz Jeno.

Comentarii Facebook