Maghiarii critică proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc

 

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a criticat proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc.

 

Grupul nostru de experţi analizează proiectul UDMR. Dacă citesc titlul, e îmbucurător că UDMR a lucrat pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, mi s-a părut ciudat, însă, de ce au precizat că este Ţinutul Secuiesc din România. Proiectul se bazează pe cele trei judeţe - Harghita, Covasna şi Mureş, care nu compun Ţinutul Secuiesc, sunt judeţe făcute artificial în 1968. Nu credem că aceste judeţe sunt funcţionale, noi credem că proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc trebuie să se bazeze pe Ţinutul Secuiesc, nu pe cele trei judeţe. Avem aici o critică, acceptarea celor trei judeţe ar fi o capitulare definitivă. Ţinutul Secuiesc are o delimitare foarte clară, iar proiectul UDMR nu reflectă acest lucru”, a spus Toro, citat de Mediafax.

 

Toro T. Tibor a explicat și în ce condiții ar susține proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc.

 

Deocamdată, sunt lucruri principale despre care nici dezbatere nu putem purta. Nu e vorba de cine face un proiect, ci de faptul că dacă toate lucrurile stau într-o linie, atunci îl vom sprijini. Suntem convinşi că orice proiect va avea succes dacă societatea maghiară, cu partidele sale, organizaţiile civile şi bisericile tradiţionale, vor face un front comun. Deocamdată, nu sunt elemente pentru aşa ceva”, a adăugat Toro T. Tibor.

 

Proiectul UDMR de autonomie prevede formarea unei regiuni din județele Harghita, Covasna şi Mureş, unde limba maghiară să fie oficială și elevii români să fie obligați să învețe limba maghiară din clasa a doua.

 

UDMR a fost lansat proiectul de autonomie a ”Ținutului secuiesc”: Maghiara e limba oficială

Comentarii Facebook