Maghiarii cer o sarbatoare nationala de stat in care sa se poata bucura cu romanii si alte minoritati


Presedintele executiv al Consiliului National Maghiar din Transilvania (CNMT), Toro T. Tibor, a declarat ca solicita stabilirea unei zile pentru o sarbatoare nationala de stat.

"Ziua de 1 Decembrie sa fie, asadar, sarbatoarea nationala a natiunii romane, daca aceasta a fost decizia majoritatii parlamentarilor, noi o respectam. Pe langa aceasta cerem insa gasirea, in baza unui efort comun, a unei date pentru sarbatoarea de stat pe care o pot sarbatori romani si maghiari impreuna, respectiv si alte comunitati minoritare", a declarat Toro T. Tibor.

El a nuantat anuntul facut in urma adunarii generale a CNMT de sambata, cand s-a spus ca maghiarii doresc schimbarea datei in care este sarbatorita Ziua Nationala a Romaniei.

"CNMT a decis in data de 4 decembrie 2010 " la initiativa delegatiei organizatiei judetene Mures " sa propuna, spre analiza, Parlamentului Romaniei, sa ia masuri pentru introducerea, pe langa sarbatoarea nationala a romanilor si a sarbatorii de stat si sa convina, in baza unei largi consultari a diferitelor categorii sociale, asupra unei date care sa nu aduca atingere sensibilitatii niciunei natiuni bastinase din Romania", a mai precizat Toro T. Tibor.  

Presedintele executiv al CNMT a declarat ca maghiarii respecta "sarbatoarea natiunii romane, 1 Decembrie, asa cum a subliniat si domnul presedinte Takes Laszlo in cadrul declaratiei sale data la Budapesta, pe 1 decembrie. Totodata, repetam: nu putem uita ca 'sarbatoarea lor este pentru noi zi de doliu avand in vedere ca Romania Mare a luat fiinta acum noua decenii, in urma dezmembrarii tragice a patriei noastre stramosesti maghiare'. Motiv pentru care consideram regretabil, in continuare, faptul ca 'Romania libera, conceputa in flacarile Revolutiei de la Timisoara, a ales sub semnul nationalismului statului national, ca zi nationala, o data a carei bucurie noi, maghiarii din Transilvania, nu o putem impartasi cu fratii nostri majoritari - romanii", a incheiata Toro T. Tibor.

Comentarii Facebook