Luni 26 Iulie

Luptă pe ciolan la USR! Goțiu dă replica celor din USR PLUS, care nu-l vor șef la Garda Națională de Mediu


Competiția internă din USR PLUS, pentru desemnarea unor șefi la Garda Națională de Mediu și a altor structuri din ministerele coordonate de alianță, a acutizat tensiunile interne.

Fostul senator Mihai Goțiu și-a depus candidatura pentru a fi desemnat șef al Gărzii Naționale de Mediu, dar rapid a fost acuzat că nu este capabil și că a adus prejudicii de imagine partidului prin activitatea lui pe linie de mediu și prin faptul că a contestat deciziile partidului.

Ieri (joi, 14 ianuarie), doar spre seară am apucat să citesc preluările din presă și reacțiile la scrisoarea acelor colegi care îmi cer demisia pentru așa-zisul ”deficit de imagine” pe care l-ar fi adus partidului luptele mele pentru mediu, activitatea mea parlamentară în ansamblul ei (în condițiile în care, în legislatura 2016-2020 am fost, de departe, cel mai activ senator), dar și implicarea pentru respectarea principiilor și a democrației interne în USR.

Doar aseară am citit reacțiile pentru că, deși mandatul de senator mi s-a încheiat de aproape o lună, implicarea mea pentru mediu nu s-a terminat în ziua în care am primit ultima semnătură de pe ”fișa de lichidare”. Ieri am condus aproape 10 ore, către Târgu Mureș și înapoi, iar la Târgu Mureș, vreme de aproape trei ore, am fost audiat la DNA în dosarul tăierilor masive de păduri din Munții Gurghiului și din întregul județ Mureș, deschis în urma sesizării pe care am depus-o la sfârșitul anului trecut. Iar lupta cu Mafia Pădurilor e prioritară unui răspuns la orice dispută internă. 

Legat de conținutul scrisorii publice (inițial o scrisoare internă, trimisă conducerii USR, acum mai bine de o săptămână), vreau să le mulțumesc. Fără ironie. ”Acuzațiile” care mi se aduc sunt o recunoaștere directă că atât în interiorul USR, cât și în Parlament, am făcut ceea ce le-am promis cetățenilor și susținătorilor când am intrat în politică.

Link-urile menționate vorbesc de la sine despre faptul că nu doar ”de ochii lumii” susțin transparența, dezbaterile reale, respectarea procedurilor și a democrației interne. Iar faptul că mi-am convins colegii că nu putem vota o lege care încalcă reglementările naționale și europene legate de protecția mediului, că ”omul NU e mai important decât mediul” (cum afirma, în sens contrar, un coleg care m-a criticat public), e exact ceea ce mi-am asumat să fac în fața cetățenilor.

Iar cetățenii sunt primii în fața cărora răspund și în fața cărora răspunde și USR, de la membri cotizanți, până la cei cu funcții de reprezentare publică ori de conducere în partid. Cetățenii care ne finanțează activitatea (cu sume deloc neglijabile) au dreptul să fie primii care ne trag la răspundere pentru ceea ce facem (sau nu facem), care ne pot oferi susținere ori care ne pot cere demisia.   

De aceea, mi-e greu să înțeleg cum ar putea ”să dea cu minus” pentru imaginea partidului, activitatea mea. Pentru fiecare link dat ca exemplu în scrisoare că ar ”dăuna partidului”, sunt mii, zeci de mii și sute de mii de link-uri (în total), la o simplă căutare pe Google, care vorbesc despre ceea ce am făcut ca senator în slujba apelor, pădurilor, aerului, educației, justiției și, în fapt, în slujba cetățenilor pe care ne-am asumat să-i reprezentăm. La fel cum sunt greu de cuantificat link-urile despre implicarea mea civică de dinainte de a intra în politică, dar chiar și cele din ultima lună, de după încheierea mandatului de senator.  

În fine, paradoxal (sau nu), chiar scrisoarea în sine arată că am ținut (și țin) mai mult la principii decât la o funcție publică sau alta – pentru că un ”vânător de funcții” NU critică deciziile conducerii, dimpotrivă, are grijă să scuture până și scamele imaginare de pe paltonul acesteia, tocmai pentru a nu-și periclita poziția internă.   

Încă am încredere că la nivelul conducerii USR PLUS protecția mediului este și va rămâne o prioritate, așa cum am dovedit-o în Parlament, în ultimii patru ani, și așa cum le-am promis public cetățenilor în campania electorală de la sfârșitul anului trecut.   

Am detaliat și în scrisoarea de intenție pe care am trimis-o în cadrul procedurii interne,  de ce consider că am experiența, competența și studiile necesare, dar și motivație personală și susținere publică pentru a conduce Garda Națională de Mediu, astfel încât această instituție să devină, cum ar trebui să fie, un etalon pentru ceea ce înseamnă protecția mediului în România.

Decizia conducerii USR (mai exact a majorității actuale din Biroul Național al USR) o vom afla în câteva zile sau, cel târziu, până la sfârșitul acestei luni. Decizia mea e luată. Și e luată de mult timp: voi continua să mă implic și să lupt pentru salvarea apelor și pădurilor, pentru un aer mai curat și, în cele din urmă, pentru viitorul sănătos al copiilor și nepoților noștri.   

În fapt, pentru a mai exista un viitor pentru specia auto-intitulată ”înțeleaptă” (”sapiens”).

Comentarii Facebook