Consiliul Județean Cluj a luat o decizie! Ce se va întâmpla cu salariile angajaților din instituțiile publice județene?


Consiliul Județean Cluj, întrunit în ședință extraordinară, vineri, 15 ianuarie 2021, a supus la vot stabilirea unor măsuri cu privire la salariile de bază ale funcționarilor publici și ale angajaților din instituțiile publice județene, precum si ale personalului din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Cluj. 

Salariile angajaților din instituțiile publice rămân la fel

Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (5) din Hotărârea Consiliului Județean Cluj nr. 169 din 26.07.2017 privind stabilirea salariilor de bază pentru personalul angajat în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Cluj pentru anul 2021, cuantumul brut al salariilor de bază se menține la același nivel cu cel acordat în luna decembrie 2020 în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”, se arată în proiectul de Hotărâre al Consiliului Județean Cluj.

PSD s-a opus proiectului de hotărâre

Consilierul Alexandru Cordoș (PSD) s-a opus hotărârii, exprimându-și opinia înainte de a se vota. Acesta a explicat că se puteau găsi alte soluții în momentele de criză bugetară:

Eu personal voi vota împotriva acestui proiect. Consider că putem să găsim alte variante ca să creștem resursele la Consiliul Județean și să acoperim aceste costuri, chiar dacă, Consiliul Județean a crescut salariile considerabil în trecut”, a spus Cordoș.

Chirteș l-a susținut pe Cordoș, aratand că prețurile serviciilor au crescut mult și că oamenilor le-ar fi greu să se descurce cu același venit din decembrie 2020:

Sunt de acord cu domnul Cordoș. Creșterile din ultima perioadă, atât la energie electrică cât și la alte servicii sunt mari și cred că nu este un moment bun în care să votăm. Oricum, creșterea este nesemnificativă și nu ar fi afectat bugetul. De aceea, și eu voi fi împotriva acestei decizii”, a subliniat el.

PNL a votat pentru plafonarea veniturilor

PNL și-a exprimat clar decizia. Lucian Cordiș a votat pentru hotărâre din două motive:

Respect decizia colegilor din PSD, însă eu voi vota această hotărâre din două motive: este foarte limpede că anul 2021 este un an mult mai greu din punct de vedere bugetar și avem acceptul sindicatelor, care reprezintă acești oameni din aceste instituții că sunt de acord cu propunerea de a plafona salariile la nivelul lui decembrie 2020”, a argumentat Cordiș

De asemenea, Ciprian Haiduc a susținut poziția PNL pentru aprobarea hotărârii:

Grupul PNL va vota acest proiect pentru că este normal ca într-o perioadă de austeritate să putem asigura salariile pentru aparatul bugetar. E clar că fiecare coleg din Consiliul Județean poate merită mai mult, dar trebuie să fim solidari. Cred că este un lucru bun să putem asigura salariile, să nu reducem personalul.”

Sindicatele au acceptat de bună voie sau din politețe?

Reprezentanta PSD în Consiliul Județean, Laura Chiorean, s-a opus hotărârii de consiliu, argumentând că nu a avut loc o dezbatere normală și că astfel de decizii trebuie luate în urma consultării cu oamenii care sunt afectați în mod direct, mai exact - funcționarii publici și angajații instituțiilor publice județene.

Deciziile privind viața oamenilor ar trebui luate în urma consultării și a dezbaterii reale. Eu nu am certitudinea că acele poziții exprimate de sindicate sunt reale și nu sunt pur formale”, a susținut aceasta.

Mai mulți membri ai Consiliului Județean nu au fost de acord cu ea, explicând că nu pot merge să stea de vorbă cu fiecare angajat în parte, aceasta fiind datoria sindicatelor, care transmit mai departe opiniile oamenilor.

Trecem printr-o criză mondială și în aceste momente trebuie să fim cu toții solidari. Nu este vorba doar de criza celor din privat sau criza celor de la stat. USR-PLUS va vota pentru acest proiect”, a intervenit Ovidiu Nistor.

Astfel, decizia a fost luată cu 24 de voturi „Pentru”, 1 vot „Împotrivă” și 2 abțineri. Prin urmare, bugetarii nu vor beneficia de nicio creștere salarială, față de decembrie 2020.

Comentarii Facebook