Liberalii vor să modifice Legea Educației, să se intre cu admitere la liceu și facultate


Parlamentarii PNL vor să aducă multe schimbări în legislația din România, în 2019, fiind vizate toate marile domenii: educație, sănătate, economie și administrație locală.

Deputatul Adrian Oros a spus că PNL va încerca în acest an și să îl schimbe pe Liviu Dragnea de la șefia Camerei Deputaților, dar și să reconfigureze o majoritate parlamentară.

Revocarea lui Liviu Dragnea din funcția de Președinte al Camerei Deputaților este una dintre priorități. Acesta a refuzat de două ori convocarea sesiunilor extraordinare, solicitate de 1/3 dintre deputați în luna august 2018 și ianuarie 2019. A încălcat principiul constituțional al separației puterilor în stat, al independenței justiției și a folosit funcția în interes propriu. A făcut declarații fără mandat, în numele Camerei Deputaților, împotriva SUA, UE și NATO. A blocat abuziv inițiativele parlamentare ale partidelor din Opoziție. Este condamnat definitiv în dosarul fraudării referendumului și cercetat în alt dosar - nu are calitate nici morală, nici profesională să ocupe această funcție”, a spus Oros.

Acesta a afirmat și că PNL își mai propune să amendeze ”Bugetul de stat pentru anul 2019 pe prioritățile de dezvoltare ale României, nu ale infractorilor. România are nevoie de un buget care să susțină investițiile, să finanțeze domenii prioritare pentru țara noastră precum: educația, sănătatea și infrastructura rutieră. De asemenea, trebuie asigurată funcționarea instituțiilor statului de drept și a echilibrului puterilor în stat, să redăm echilibrul CCR în perspectiva noilor numiri și să deblocăm politizarea instituțiilor publice aflate sub control parlamentar: CCR, CNA, TVR, Avocatul Poporului, Banca Națională etc”. 

În privința marilor domenii, PNL vrea să modifice Legea Educației, pentru a fi reintroduse admiterile la liceu și facultate, dar și susținerea învățământului profesional.

Principalele modificări:

Modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale în vederea reintroducerii examenului de admitere la liceu, prin care să fie admiși doar candidații cu note peste 5. Măsură trebuie să fie bine pregătită şi să intre în vigoare începând cu anul şcolar 2020-2021. Competiţia pentru admiterea în liceu va conduce la o mai bună orientare în carieră a elevilor şi o revigorare a învăţământului profesional.

Modificarea Legii Educaţiei Naţionale, în scopul reintroducerii examenului de admitere la facultate. Vrem să readucem prestigiul cuvenit pentru studiile universitare şi să redăm angajatorilor încrederea în studiile şi în diplomele de licenţă;

Măsuri legislative care să garanteze, cel puţin începând cu anul şcolar 2019-2020, faptul că fiecare școală va avea minim un consilier școlar. Propunem dublarea numărului de consilieri şcolari față de ce prevede azi Legea Educației Naționale. Astfel, în următorii ani, toate şcolile să aibă un număr rezonabil de consilieri bine pregătiți care să îndrume elevii în procesul didactic şi în cariera de mai târziu;

Întărirea învățământului profesional-dual. Dublarea numărului de burse pentru învățământul profesional, actualizarea cuantumului acestora la necesitățile actuale și oferirea unor deduceri fiscale reale pentru companiile care vor să investească în programe de formare profesională. 

Prevederi bugetare şi legislative, astfel încât să facem funcționale cabinetele medicale şcolare. În cel mult 3 ani, în toate şcolile din România vor trebui să funcţioneze cabinete medicale şcolare cu activitate permanentă şi cu aparatură şi materiale sanitare moderne”.

PNL vrea să modifice și legislația din sănătate, pentru ca managerii de spitale să fie scoși din sfera politicului. De asemenea, trebuie măsuri mai drastice ”pentru combaterea traficului, comercializării şi consumului de produse etnobotanice. Deşi în urmă cu mulţi ani acest fenomen era străin pentru tinerii noștri, astăzi îngrijorează nu numai prin amploare, ci mai ales prin categoriile de persoane afectate – în special copii de gimnaziu și liceu. Consecințele pot fi fatale în multe cazuri. Astfel, vom susține o inițiativă legislativă pentru majorarea pedepselor pentru traficul de droguri, inclusiv pentru cele din categoria etnobotanicelor. Aproximativ 600.000 tineri, cu vârsta între 15-34 ani, au consumat cel puţin o dată un drog ilicit. Prevalența consumului de droguri la elevii de 16 ani este de 10% (Raport ESPAD, 2011). Doar în anul 2014 România a înregistrat 33 de cazuri de decese din cauza consumului de droguri şi alte 23 de cazuri indirecte asociate consumului de droguri”.

În privința mediului economic, PNL propune ca angajatorii privaţi care obţin şi declară profit să poată deduce, până la 20% din impozitul pe profit datorat statului, pentru acordarea de avantaje și stimulente pentru propriii salariați.

De asemenea, agenții economici care-și plătesc taxele înaintea expirării termenului legal vor putea primi un stimulent fiscal sub forma de recuperare a unui cuantum între 30-50% din impozitul pe profit datorat statului în anul respectiv. De asemenea, propunem ca agenţii economici de bună credinţă să poată să recupereze o parte din impozitul datorat, în scopul dezvoltării propriilor activităţi: achiziţii de echipamente, utilaje, maşini, software sau chiar pentru sprijinirea învățământului profesional.

Liberalii mai vor să elimine de urgență Split TVA. ”Aceasta a reprezentat o măsură nocivă pentru mediul de afaceri din toată țara, care nu a adus resurse suplimentare la buget, nu a diminuat frauda fiscală, ci a dus România într-o nouă situație de infringement. De asemenea, vrem să eliminăm accizele suplimentare asupra carburanților. Urmărim prin această măsură nu numai o ușurare a vieții agenților economici români, ci și stoparea creșterii prețurilor de consum. Creșterea prețurilor a distrus puterea de cumpărare a populației și toate politicile trebuie să urmărească o creștere reală a standardului de viață”, a mai spous Oros.

În plus, PNL va încerca să abroge Ordonanța Lăcomiei PSD-ALDE. Noile taxe impuse prin OUG 114, au distrus orice plan de investiții în sectorul energetic, bancar sau al comunicațiilor. Noile taxe sunt deja suportate de români prin facturi mai mari la întreținere și prin cel mai slab leu din istorie, mai cred liberalii.

Comentarii Facebook