Liberalii, in frunte cu Horea Uioreanu, au protestat la sediul PDL Cluj, fata de criza financiara de la Institutul Inimii! - FOTO


Liberalii clujeni continua actiunile de prezentare a situatiei financiare precare de la Institutul Inimii. Deputatul PNL Cluj, Horea Uioreanu, si alti membri ai organizatei de tinerat au protestat duminica, 27 martie, in fata sediului PDL Cluj.

"Mi se pare normal sa ma alatur actiunii TNL Cluj, si asta nu doar pentru ca este este voprba de mai tinerii mei colegii mei de crez, ci pentru ca actiunea lor depaseste interesul politic si cel local. (...) Oricum, se pare ca, in ceea ce priveste Institutul Inimii Niculaie Stancioiu din Cluj-Napoca, singurii care sunt interesati de situatia lui financiara sunt liberalii. (...) PNL va depune o motiune simpla pe tema chirurgiei cardice in general, a chirurgiei cardiace pediatrice in special. De fapt eu am si adresat o interpelare pe aceasta tema", a declarat Horea Uioreanu.

Deputatul clujean a tinut sa precizeze ca "la Institutul Inimii din Cluj s-au alocat bani pentru 200 de operatii pe cord deschis (adulti si copii), in conditiile in care aici se efectuau aproximativ 700 de operatii anual. Pentru copii s-au alocat bani la Cluj doar pentru 16 operatii, desi ar trebui operati 150-200 de copii. Aceasta in conditiile in care in Romania se nasc anual peste 1000 de copii cu malformatii cardiace, iar o parte dintre ei ar putea fi operati la Cluj-Napoca si Targu Mures, singurele clinici ce opereaza nou-nascuti si sugari".

Institutul Inimii din Cluj a primit fonduri care acopera necesarul clinicii doar pana la 30 aprilie.

Problemele de la Institut au fost semnalate de chirurgul Manuel Chira, consilier local PNL Cluj, care a atras atentia ca din lipsa de fonduri pacientii sunt trecuti pe liste de asteptare.

"Datorita acestui fapt listele de asteptare devin tot mai lungi, bolnavii sunt programati, reprogramati si re-reprogramati si au inceput in mod real sa apara decesele in timpul asteptarii operatiei. GENOCID! Institutul Inimii Cluj-Napoca, unde se efectueaza in mod regulat peste 600 operatii pe an, adulti si copii, a primit anul acesta bani pentru 200 de operatii", a spus Chira.

In cazul copiilor, situatia este mai dramatica. "In loc sa finanteze aceste centre sa se dezvolte, pentru a putea acoperii prin operatii cei 1000 de nou-nascuti anual cu malformatii cardiace, guvernul Basescu-Udrea-Boc, le subfinanteaza. Institutul Inimii Cluj-Napoca a primit bani anul trecut pentru 50 de operatii la copii, iar anul acesta pt. 16. Asta in conditiile in care la Cluj s-au realizat operatii in premiera nationala la nou-nascuti: 20 mai 2002, primul switch arterial (corectie anatomica) la nou-nascut de 2 saptamani cu transpozitie de vase mari (premiul III la congresul national de cardiologie 2003)(Dr. Chira), 2006, prima corectie a unui sugar de 2 luni cu trunchi arterial comun (operatia Rastelli) efectuata de o echipa romaneasca (Dr. Chira). Aceste 2 operatii sunt printre cele mai dificile din chirurgia cardiaca pediatrica, care nu se efectueaza decat in centrele cu experienta", a mai precizat doctorul Manuel Chira.


Citeste si...

Institutul Inimii din Cluj a primit bani pentru a opera pe cord 16 copii in 2011! Chirurgul Emanuel Chira a protestat la CL Cluj

Institutul Inimii Cluj sisteaza de marti operatiile: "Nu mai avem bani"!

Liberalii din Cluj au protestat si sambata fata de criza financiara de la Institutul Inimii! - VIDEO si FOTO

Comentarii Facebook