Liberalii acuza: Sorin Apostu pune bir pe hoteluri


Liberalii clujeni il acuza pe primarul Sorin Apostu ca pune "bir" de hotelurile din Cluj Napoca. Taxa hoteliera de 4% este una dintre cele mai mari din tara.

"Mentinerea taxei hoteliere de 4% nu reprezinta decat mentinerea unui bir impus de primarul Sorin Apostu asupra celor care inca rezista pe piata hoteliera din Cluj. Bucurestiul a renuntat la aceasta taxa anul acesta. Fiecare unitate hoteliera din Cluj trebuie sa vireze in contul Primariei Cluj-Napoca 4% din intreaga perioada a unei cazari, reprezentand una din cele mai mari taxe din tara. Practic, municipalitatea devine un asociat al tuturor unitatilor de cazare, pentru care nu face nimic altceva decat presiuni pentru incasarea sumei", sustine Ioan Bildea, presedintele Organizatiei Municipale de Tineret a PNL Cluj Napoca.

Liberalii sustin ca banii adunati din taxa de turism nu sunt folisiti de administratia locala pentru promovarea orasului.

"Numarul turistilor straini care au vizitat Clujul anul trecut nu a depasit 60.000, foarte putini daca ar fi sa comparam cu cei peste 250.000 care au vizitat Sibiu in acelasi an. Din acestia cei mai multi au fost turistii de business, care vin de regula de mai multe ori pe an pentru a-si intretine sau dezvolta afacerile si care sunt numarati de fiecare data de catre Directia de Statistica ca fiind turisti noi, intrucat statistica retine doar numarul noptilor ocupate. Daca luam in considerare concertul Iron Maiden si meciurile CFR din Champions League, ajungem la o cifra enorm de mica de turisti straini care au vizitat orasul cu harta in mana zilnic. Astfel, nu e de mirare ca anul 2010 a fost un an negru pentru unitatile de cazare, fiind inregistrate valori foarte mici ale gradului de ocupare turistica, in comparatie cu anii precedenti", a mai spus Ioan Bildea.

Liberalii sustin ca in 2010, 90% dintre turistii ajunsi la Cluj au fost adusi de catre evenimente private la care Primaria nu a contribuit cu nimic. "Cele 2,4 milioane de lei incasate de municipalitate din birul lui Apostu pe turism, nu se stie unde ajung, nu au un scop bine definit, pentru ca Primaria nu are o lista cu proiecte finantate exclusiv din acesti bani si care sa atraga turisti in oras. Evenimentele mari care au solicitat sprijinul administratiei locale nu sunt sprijinite la modul serios, TIFF-ul a fost mereu finantat cu jumatate din suma solicitata, desi e principalul eveniment cu care Primaria se lauda ca atrage turisti straini in oras", a mai spus Ioan Bildea.

TNL Cluj-Napoca ii solicita primarului Sorin Apostu sa elimine taxa hoteliera de 4%, cel putin in perioada 2011-2012, ani "extrem de dificili pentru turismul clujean, si asa aflat in pragul falimentului. Consideram acest lucru a fi util atat pentru hotelieri, cat si pentru clientii finali, care ar beneficia de un pret mai accesibil la cazare".

Comentarii Facebook