Marti 31 Ianuarie

Legea laptelui şi a produselor lactate a fost promulgată. Care sunt noile reguli pe care fermierii și comercianții trebuie să le respecte


Peședintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, 16 noiembrie, Legea laptelui și a produselor lactate care prevede, între altele, înființarea unui observator care va monitoriza  această piață, la nivelul Ministerului Agriculturii. 

La nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se înfiinţează Observatorul laptelui şi al produselor lactate, în cadrul direcţiei de specialitate”, prevede legea. „Observatorul laptelui şi al produselor lactate monitorizează piaţa laptelui de vacă, bivoliţă, oaie, capră şi piaţa produselor lactate şi are ca scop centralizarea datelor de pe piaţă, urmărirea şi analizarea tendinţelor actuale şi viitoare în România, a producţiei, a echilibrului dintre cerere şi ofertă, precum şi a costurilor de producţie”, se mai arată în actul legislativ.

Observatorul laptelui colectează, în vederea centralizării, următoarele date:

  • efectivul matcă de vaci de lapte, bivoliţe, oaie, capră;
  • cantitatea de lapte crud materie primă produsă; cantitatea de lapte crud materie primă livrată direct pe piaţă;
  • cantitatea de lapte crud materie primă livrată către prim cumpărători;
  • cantitatea de lapte crud materie primă livrată către procesatori;
  • numărul operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud şi producţiei laptelui de consum şi a produselor lactate, precum şi capacitatea acestora de procesare a laptelui;
  • achiziţiile intracomunitare şi importul exportul din ţări terţe, de cantităţi de lapte crud materie primă, produse semiprocesate şi produse finite, indiferent de tip.

Datele procesate constituie baza pentru gestionarea măsurilor de piaţă în acest sector. Observatorul întocmeşte lunar rapoarte punctuale şi/sau generale, avizate de Ministerul Agriculturii.

Furnizorii de date pentru mecanismul de piaţă sunt Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu”, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Autoritatea Vamală Română.


Comentarii Facebook