Legea care interzice fumatul în toate spațiile publice închise, la un pas de APROBARE. Regulile vor fi DRASTICE

 

Legea privind interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise a fost avizată de Comisia de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor şi urmează să intre la vot final, în Plen.

 

Inițiatorul proiectului de lege este deputatul PSD Aurelia Cristea, dar se bucură de susţinerea a 105 parlamentari. 

 

Mă bucur că rațiunea privind grija pentru sănătate și responsabilitatea pe care o avem față de generațiile tinere a triumfat. Avizul de astăzi a încununat o luptă de ani de zile dusă în primul rând de specialiștii din domeniul medical- pneumologie, cardiologie, oncologie, experți din Ministerul Sănătății. Lor li s-au adăugat mereu oameni noi, tineri. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: tinerii s-au dovedit a fi cei mai fervenţi susţinători şi aprigi luptători pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice. Vreau să le mulţumesc celor care nu au renunţat, membrilor Forumului Tinerilor din România și ai Coaliției România Respiră, formată din peste 250 de ONG-uri. Am avut şi sprijinul organismelor şi instituţiilor internaționale- Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a unor importante societăți medicale, a majorității categorilor socio-profesionale, dar şi a autorităţilor şi colegilor din alte partide- cele 105 semnături de la parlamentari de toate culorile politice pe care le-am strâns încă din luna martie înseamnă ceva”, a declarat deputatul Aurelia Cristea, președintele PSD Cluj-Napoca. 

 

În Comisia de Sănătate au fost adoptate astăzi mai multe amendamente, printre care cel mai important, referitor la definirea spaţiului public închis, conduce practic la interzicea fumatului în aproape TOATE spaţiile publice închise. Excepţie fac penitenciarele de maximă siguranţă şi zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale- aici se vor amenaja spaţii destinate exclusiv fumatului.

 

De asemenea, fumatul nu va fi permis în locurile de joacă sau alte spaţii destinate copiiilor, închise sau deschise. Mai mult decât atât, în aceste spaţii va fi interzisă inclusiv utilizarea ţigărilor electronice. Se interzice complet fumatul şi în instituţiile medicale, de învăţământ, de stat şi private, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului. 

 

Şi reclama în cazul produselor de tutun va fi mai strict reglementată. Potrivit unui alt amendament adoptat astăzi, în unităţile în care se comercializează produse din tutun nu va fi permisă afişarea acestora în locurile de trecere obligatorie, cum sunt casele de marcat. De asemenea, posturile de radio şi de televiziune naţionale vor pune la dispoziţie autorităţilor şi ONG-urilor cu activitate în domeniul reducerii consumului de tutun un spaţiu de emisie de 30 de minute săptămânal, dedicat educaţiei pentru prevenirea consumului de tutun. 

 

În ceea ce priveşte cadrul sancţionatoriu, amenzile vor fi drastice, de la 100 la 500 de lei în cazul persoanelor fizice și între 5000 și 15.000 lei, plus suspendarea sau închiderea activității pentru persoanele juridice.

 

Următorul şi ultimul pas în lupta împotriva fumatului în spaţii publice este votul Plenului Camerei Deputaţilor, for decizional. 

Comentarii Facebook