Klaus Iohannis l-a propus pe Eduard Hellvig la șefia SRI

 

Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, joi, pe europarlamentarul PNL Eduard Hellvig pentru funcţia de director al SRI.

 

După cum ştiţi, ambele servicii secrete au rămas, în ultima perioadă, fără directori, atât SRI, cât şi SIE, din motive diferite. În ultimele săptămâni, datorită unor evoluţii în viaţa politică şi în mediul public, SRI a fost de foarte multe ori în atenţia publicului. Am considerat că, în această perioadă, e nevoie ca la SRI să existe o echipă completă pentru a instaura calmul necesar acolo. Astfel, am decis să fac o nominalizare pentru poziţia de director al SRI. În această seară, am semnat scrisoarea către preşedinţii celor două camere ale Parlamentului şi l-am propus pe domnul Eduard Hellvig pentru poziţia de director al SRI”, a declarat Klaus Iohannis.

 

În cursul zilei de astăzi, am avut întâlniri cu liderii partidelor politice parlamentare şi le-am adus la cunoştinţă această intenţie pe care o am. De asemenea, am vorbit cu cei doi preşedinţi - preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor. Probabil, în cursul săptămânii viitoare, Parlamentul va lua în dezbatere această chestiune”, a mai spus şeful statului.

 

Președintele a spus că Eduard Hellvig ”este pregătit pentru o astfel de poziţie, care are pregătirea şi energia necesare, care cunoaşte actorii politici, care are suficiente cunoştinţe despre activitatea SRI şi care e o persoană care vine să aducă calmul necesar în acest spaţiu. Pe de altă parte, am căutat o persoană care pentru mine reprezintă garanţia unui parcurs de modernizare şi europenizare şi pentru SRI. SRI a câştigat foarte mult ca imagine publică în ultimii ani, a avut rezultate notabile şi s-au făcut progrese semnificative. Toate acestea trebuie să fie duse mai departe de cel care va fi director SRI şi am convingerea că Hellvig va face aceste lucruri”.

 

Eduard Helvig este europarlamentar PNL.

 

În 2009, a devenit consilierul preşedintelui PNL de la acea vreme, Crin Antonescu. De la începutul anului 2011 şi până în martie 2014, a ocupat funcţia de secretar general al PNL, în prezent fiind vicepreşedinte al PNL.

 

În 2012 a făcut parte, pentru o scurtă perioadă, din Guvernul Victor Ponta, ca ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. A demisionat după ce Agenţia Naţională de Integritate l-a acuzat de incompatibilitate. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis contestaţia europarlamentarului privind raportul ANI, stabilind astfel că Eduard Hellvig nu a fost incompatibil.

 

La alegerile parlamentare din decembrie 2012 a fost ales deputat. A demisionat un an mai târziu, pentru a candica ca și europarlamentar.

Comentarii Facebook