Kelemen Hunor vrea să fi stearsă sintagma ”stat naţional” din Constituţie

 

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, după şedinţa CRU de la Sibiu că ar trebuie eliminată ”sintagmei stat naţional” din articolul 1, alineatul 1, din Constituţie.

 

În discursul său, Kelemen Hunor a spus că Uniunea cere ”radierea articolului 1, alineatul 1, din Constituţie”, dar la finalul evenimentului a precizat că nu se referea la întreg conţinutul respectivului articol, ci doar la eliminarea ”sintagmei stat naţional”.

 

La primul articol, noi am propus o amendare care se referă doar la sintagma de stat naţional, nu la celelalte prevederi din articolul 1. Am subliniat şi în discursul meu că doar despre acest lucru vorbim, despre sintagma de stat naţional. Nu propunem nicio modificare privind statul unitar, indivizibil, suveran şi aşa mai departe. Vorbim doar de statul naţional”, a răspuns Kelemen, citat de Mediafax.

 

În plus, vrem o completare după articolul 1, în care spunem că minorităţile naţionale sunt recunoscute ca factori constituanţi ai statului român. Este o recunoaştere a comunităţilor naţionale, a maghiarilor, germanilor, evreilor, romilor şi a tuturor celor care trăiesc în ţara noastră. Este o completare la acest subiect mare”, a explicat Kelemen.

 

Liderul UDMR şi-a cerut scuze apoi presei de limba română prezentă la CRU pentru confuzia creată.

Comentarii Facebook