Kelemen Hunor poate pierde Ordinul ”Steaua României”. Consiliul ordinului a VOTAT retragerea titlului

 

Consiliul de onoare al Ordinului naţional ”Steaua României” a decis, miercuri, să îi ceară preşedintelui Klaus Iohannis retragerea distincţiei ”Steaua României” în grad de Comandor liderului UDMR, Kelemen Hunor, pentru că nu respectă Constituţia.

 

S-a votat în această după-masă, la ora 18, să-i propunem preşedintelui României ridicarea decoraţiei domnului Kelemen Hunor. Am fost 6 persoane din 7, câte are Consiliul. N-a putut fi prezent domnul academician Ionel Haiduc de la Cluj, din motive medicale. Din cei şase membri, 5 au votat „pentru” - votul a fost secret -, iar o persoană s-a abţinut”, a declarat Costin Georgescu, membru în Consiliul de onoare, precizând că votul a fost secret.

 

Principalul motiv este că, prin declaraţiile sale şi prin activităţile dânsului, domnul Hunor nu respectă Constituţia României. Dar din moment ce în Constituţie scrie că Ziua Naţională a României este de 1 Decembrie, nu poţi să îţi permiţi să ai Steaua României în piept şi să nu respecţi şi să nu recunoşti Ziua Naţională a României. Şi alte lucruri, cum ar fi aducerea Cataloniei în Ardeal şi declaraţiile privind Centenarul Marii Uniri”, a adăugat Costin Georgescu.

 

Din Consiliul de onoare al Ordinului naţional ”Steaua României” fac parte academicianul Ionel Haiduc, Gabriela Firea, Şerban Brădişteanu, Ecaterina Andronescu, Constantin Degeratu şi Mircea Geoană.

 

Kelemen Hunor a spus în mai multe rânduri că ziua de 1 decembrie 1918 este una dramatică pentru maghiari. ”Acel moment a însemnat o înfrângere pentru noi. Nu putem uita durerea acelei înfrângeri (...) În 2016, evident, nimeni nu poate să ne ceară să sărbătorim un eveniment care ne-a împins în existenţa de membru al unei comunităţi minoritare”, spunea Kelemen, în noiembrie 2016.

 

Comentarii Facebook