Kelemen Hunor, ministrul "Goldului": Prioritatea mea este salvarea patrimoniului de la Rosia Montana


Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat ca intre prioritatile lui se numara salvarea patrimoniului de la Rosia Montana. Ministrul "Goldului" a emis un document care ar putea sta la baza demararii escavarilor dupa aur.

Pe de alta parte, Kelemen Hunor atentioneaza compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ca, daca nu investeste 70 de milioane de dolari in salvarea patrimoniului de la Rosia Montana nu va mai sustine proiectul.

"Ca ministru al Culturii, insa, vreau sa spun ca prioritatea mea este salvarea patrimoniului de la Rosia Montana. Iar din acest punct de vedere, saptamana trecuta am obtinut o victorie: 140 de milioane de dolari pentru patrimoniul national din Romania, din care 70 de milioane sunt destinati pentru Rosia Montana. in total sunt 140 de milioane de dolari. 70 de milioane vor fi alocati pentru salvarea unor valori importante din patrimoniul de la Rosia Montana, patrimoniu care ar fi iremediabil pierdut in cativa ani fara o investitie rapida. in ultimii ani, a continuat un proces de degradare continua a patrimoniului din cauze naturale, care nu tin de minerit. Din pacate, nu au existat bani pentru a investi sumele necesare restaurarii. Asta pana acum, cand pot anunta cei 70 de milioane pentru Rosia. in acelasi timp, am creat un fond separat de alte 70 de milioane de dolari destinat restaurarii unor monumente istorice de importanta nationala, aflate pe lista Monumentelor Istorice", a spus Kelemen Hunor, intr-un interviu acordat Mediafax.

"Exista aceste garantii si va spun ca, daca compania nu isi respecta promisiunea, am puterea sa opresc personal proiectul. Cei 70 de milioane de dolari sunt garantia ca statul roman va putea salva si pune in valoare patrimoniul arheologic si arhitectural. Deci, nu este vorba de nici un schimb. Acesta este obiectivul pe care orice ministru al Culturii l-ar fi avut si pe care am reusit sa il respectam", a mai spus acesta.

Presedintele Fundatiei Culturale Rosia Montana, Ioan Piso, l-a contrazis pe Kelemen Hunor intr-o interventie publica si a precizat ca vestigiile din zona Rosia Montana vor fi distruse.

"La primele explozii cu cate 20 de tone de explozibil pe zi totul se va darama. Domnul Kelemen Hunor a promis la instalarea dumnealui ca va face toate eforturile pentru inscrierea Rosiei Montale pe lista patrimoniului UNESCO. Ne-a pacalit si in aceasta privinta", a declarat Ioan Piso.

Vezi si...

Proiectul Rosia Montana beneficiaza de sprijinul "ilegal" al ministrului Culturii, Kelemen Hunor: Vor sa rada un munte VIDEO

Comentarii Facebook