Luni 5 Decembrie

Iohannis despre criza energetică: Acolo unde se poate face economie, este bine să se facă. Nu-şi doreşte nimeni să tremurăm de frig


Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, 7 septembrie, că premierul și ministrul Energiei l-au asigurat că România a luat măsurile necesare și are rezervele necesare de gaz pentru a putea trece prin iarnă

Șeful statului a adăugat, întrebat despre recomandarea europeană de reducere a consumului cu 15% atât în instituții publice, cât și pentru cetățeni, că „nu îşi doreşte nimeni să avem instituţii unde se stă pe frig şi nu îşi doreşte nimeni ca românii să stea acasă şi să tremure de frig”, însă acolo unde există posibilitatea să fie făcută economie, atunci este corect și bine să fie realizat acest lucru, notează news.ro. 

Criza energetică este urmare a războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. Nu este o problemă care a fost creată în România pentru români şi nu este o problemă în Europa creată pentru europeni. Guvernul României, de la bun început, a luat lucrurile foarte în serios, a căutat şi găsit modalităţi de ameliorare a situaţiei. În toate discuţiile pe care le-am avut eu cu premierul şi ministrul Energiei am subliniat că prima prioritate trebuie să fie consumatorii, românii care stau acasă şi aşteaptă soluţii şi, dintre ei, o atenţie specială către consumatorii vulnerabili, oamenii care nu îşi permit pur şi simplu să plătească preţuri mari la energie”, a declarat președintele Klaus Iohannis. 

S-a ţinut cont de aceste lucruri şi toate demersurile şi ordonanţele care s-au dat în acest domeniu au fost construite în aşa fel încât să sprijine sectorul producţie şi distribuţiei, dar prioritar să fie protejaţi oamenii de creşteri exacerbate ale preţurilor. Şi acest lucru se întâmplă şi ultima ordonanţă, care a creat o oarecare rumoare în piaţă, protejează cetăţenii români. În acelaşi timp este gândită pentru a crea o echilibrare în piaţă, fiindcă trebuie să recunoaştem că unii au făcut profituri uriaşe în criza energetică”, a mai adăugat Klaus Iohannis, întrebat într-o conferință de presă miercuri dacă poate garanta că în perioada de iarnă nu va exista situația în care alimentarea cu energie și gaze va fi oprită. 

Şi atunci întrebarea mea următoare şi discuţie cu premierul şi ministrul Energiei a fost – cum vom trece iarna? Amândoi m-au asigurat că România a luat măsurile necesare, a generat rezervele necesare de gaz pentru a putea trece România prin iarnă. Acesta este răspunsul pe care l-am primit şi pe care pot să vi-l dau”, a completat președintele. 

Comentarii Facebook