Ioan Rus a identificat DUȘMANII REGIONALIZRII: Un prim duşman al descentralizării este Bucureştiul

 

Fostul ministru de Interne, Ioan Rus, explică ce obstacole stau în calea regionalizării și faptul că proiectul nu ma putea fi terminat în acest an. 

 

Dvs chiar credeţi că puteţi face regionalizare, descentralizare, până la finalul anului? De ce? În România sunt foarte multe Românii. Un singur criteriu vreau să pun în discuţie şi anume aportul la bugetul de stat al locuitorilor României. Bucureştiul are peste 1.500 de euro pe cap de locuitor, contribuţie iar cel mai sărac jdueţ are sub 100 de euro. Diferenţa între Bucureşti şi vreo 30 de judeţe este de 1 la 20. Un prim duşman al descentralizării este Bucureştiul. În cele opt regiuni din România doar două sunt peste media naţională în timp ce alte şase sunt sub media naţională ca şi contributor la bugetul consolidat al statului. Descentralizarea şi regionalizarea vine în avantajul exclusiv al săracilor, nu al bogaţior, care vor pierde din această influenţă pe parcursul descentralizării şi regionalizării. 

 

În interiorul unei regiuni sunt chiar mai multe Românii. În regiunea de Nord-Vest, diferenţa dintre un locuitor din Cluj şi Maramureş este de unu la şapte. În interiorul unui judeţ, sunt mai multe Românii. Locuitorii din Cluj-Napoca are o diferenţă de 33 de ori mai mare ca şi cel care locuieşte în Huedin.

 

Când te uiţi în România găseşti vreo 17 Românii, cu interese distincte, cu experienţe disctincte şi care nu înţeleg mai nimic din ceea ce vrem noi să facem. Este o gravă problemă care va trebui să o rezolvaţi şi când îmi veţi da argumente că o putem face atunci cred că o putem face până la 31  decembrie. 

 

A doua problemă este cea legată să prindem bugetul 2014-2020 al Uniunii Europene. Noi vrem să obţinem de acolo fonduri de dezvoltare regională şi de coeziune. Dar noi în România nu suntem coezivi. Pentru că în România s-au unit Moldova cu Ţara Românească şi s-a unit Transilvania cu Ţările Române, dar nu s-au integrat, încă. Dacă am fi integrat aceste regiuni istorice am fi avut şapte autostrăzi peste Carpaţi, Bucureştiul lua în folosinţă Transilvania. Am fi avut avion între Cluj şi Iaşi, dar nu avem.

 

De aici apar şi discuţii legate de statul unitar. Şi este la mâna proştilor să opereze cu astfel de criterii, dar de proşti noi nu decem lipsă, domnul vicepriministru.

 

Un al treilea duşman va fi corupţia şi distribuţia ei în România. Nu discutăm nici despre politică şi nici despre economie. Haideţi să discutăm despre fotbal. Cum de Baia Mara, Arad, Timişoara, Craiova, Târgu Mure, Harghita etc, cum de nu au o echipă de divizia A? Dvs credeţi că nouă nu ne place fotbalul”, a spus Ioan Rus. 

Comentarii Facebook