În 2015 românii au refuzat cotele obligatorii de refugiați. Europarlamentar USR: România va trebui să devină un stat care susține această idee


Un moment de cotitură pentru criza refugiaților în Europa a fost în aprilie 2015, când cel puțin 5 vapoare având la bord circa două mii de imigranți s-au scufundat în Marea Mediterană, pentru că nu aveau unde să meargă, incident care s-a soldat cu peste 1.200 de victime. Pe atunci, Klaus Iohannis și-a întărit printr-o declarație expresă refuzul său de a accepta așa numitele cote obligatorii de refugiați. De asemenea, președintele se bucura de susținerea fără rezerve a guvernului.

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, care este și deputat de Cluj, din partea alianței USR PLUS, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că România care în 2015 a refuzat să accepte cotele obligatorii de refugiați, va  trebui să devină astăzi o țară care pledează acum pentru această idee.

În 2015, când am avut criza refugiaților din Siria, reacția noastră ca stat mi s-a părut nepotrivită, pentru că ne-am opus ideii de cotă de refugiați. Vă amintiți acel moment, lumea, tipul de politician sau de public care susține astăzi AUR, a spus că nu, vor fi moschee în România. La București chiar a fost îngropat un porc pe terenul unei moschei în semn de protest. Au fost tot felul de acțiuni nelogice, și atunci vorbeam de fapt de câteva sute de oameni. 

Ei bine, astăzi, ne lovește acea decizie, exact în moalele capului, pentru că noi astăzi am fi profitat de o repartizare, care era corelată cu PIB-ul, cu câți bani are fiecare, câtă populație și ce capacitate are. Ei bine, România va trebui să devină un stat care susține această idee, căci noi singuri nu vom putea face față atâtor imigranți. Sper și sunt convins că se va recurge la nivel european la o împărțire frățească, bazată pe cine este mai puternic și mai bogat, a acestor oameni, pentru că altfel nu vom putea face față acestui flux ca stat limitrof”, a explicat Nicu Ștefănuță, europarlamentar USR.

Comentarii Facebook