Harta REGIONALIZĂRII României, conform PPMT. Ținutul Secuiesc e rupt de TRANSILVANIA - VEZI HARTA

 

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toró T. Tibor, a prezentat harta regionalizării României, care cuprinde și Ținutul Secuiesc ca regiune distinctă.

 

Toró T. Tibor a subliniat că în cursul elaborării setului de propuneri au fost luate în considerare în primul rând caracteristicile geografice şi istorice ale ţării, precum şi identitatea regională a comunităţilor.

 

Actualul sistem al regiunilor de dezvoltare s-a dovedit a fi un eşec, pentru că nu au fost luate în calcul o serie de elemente importante, din această cauză România a rămas în urmă în privinţa absorbţiei fondurilor europene, ceea ce demonstrează că acest sistem nu este unul viabil – a subliniat Toró, adăugând că propunerile PPMT oferă posibilitatea corecţiei acestor deficienţe.

 

Preşedintele PPMT a declarat că pachetul de propuneri a fost elaborat de un grup de lucru format din specialişti, sub conducerea lectorului universitar dr. Szilágyi Ferenc, cadru didactic al Universităţii Creştine Partium din Oradea, specialist în geografie administrativă. Forma finală a proiectului va fi adoptată la Congresul PPMT, care va avea loc în data de 20 aprilie la Cluj.

 

Proiectul PPMT propune împărţirea României în 12 regiuni, la care se adaugă trei regiuni metropolitane formate din aglomeraţiile urbane din jurul Bucureştiului, al Braşovului, respectiv al perechii de municipii Galaţi-Brăila.

 

Conform propunerilor, considerentul de prim rang în crearea regiunilor trebuie să fie preluarea limitelor unităţilor teritorial-geografice deja existente, definite prin identităţi reale, astfel încât populaţia să accepte regiunile create şi să se poată identifica cu ele. Un al doilea aspect este crearea unor regiuni funcţionale, care iau în considerare legăturile spaţio-structurale reale, iar cel de-al treilea aspect important este că toate oraşele de importanţă regională vor dobîndi un rol central şi vor putea îndeplini şi funcţia de centre de atracţie economică.

 

Toró T. Tibor a precizat că pe baza principiului regionalismului asimetric, regiunilor pot avea statuturi specifice diferite, luând în considerare particularităţile istorice, demografice, economice locale, şi respectând identităţile culturale şi minoritare ale fiecăreia. Partiumul şi Ţinutul Secuiesc, două regiuni cu particularităţi diferite, ar beneficia de statut special, a adăugat el.

 

Conform proiectului, actualele judeţe nu ar dispărea, însă este nevoie de revizuirea şi redesenarea limitelor acestora. De asemenea, este nevoie de crearea unor noi judeţe şi desemnarea unor noi reşedinţe de judeţe - a mai adăugat preşedintele PPMT.

 

Toró a spus că PPMT are la dispoziţie o serie de mijloace prin care îşi poate realiza proiectul de regionalizare, între care şi voinţa comunitară, exprimată cu ocazia mitingului pentru autonomie din 10 martie de la Târgu-Mureş.

 

În Transilvania, regionalismul este cel mai pronunţat  sentimentul identitar fiind cel mai puternic în Ţinutul Secuiesc, unde majoritatea populaţiei susţine în mod dovedit crearea regiunii respective în graniţele istorice ale acesteia. Zona în cauză se caracterizează printr-o conştiinţă identitară, tradiţii şi voinţă comune care primează faţă de legăturile spaţio-structurale”, precizează reprezentanții PPMT.

 

Regiunea Partium este o zonă a regionalismului emergent. Asemeni Banatului, şi această regiune este deschisă spre vest şi izolată dinspre est, fiind separată de teritoriul Transilvaniei istorice. Rolul regional şi potrivirea pentru acest rol a municipiului Oradea nu pot fi puse sub semnul întrebării, deoarece oraşul este capabil să îşi extindă influenţa şi asupra judeţelor Satu Mare şi Sălaj. Nu recomandăm menţinerea judeţului Maramureş în forma sa actuală; integrarea părţii vestice a acestuia – inclusiv a municipiului Baia Mare – cu regiunea Partium, iar cea a Maramureşului istoric cu judeţul Cluj cu care are legătură de cale ferată fiind de bun augur.

 

Clujul este centrul istoric al Transilvaniei. Oraşul constituie polul de atracţie al părţii centrale şi nordice a acestei regiuni istorice; mai mult, în această arie nici nu există altă localitate urbană care ar putea rivaliza cu municipiul Cluj. Aşadar, Transilvania de Nord ar reprezenta o regiune având ca centru Clujul”, mai subliniază sursa citată.

 

Comentarii Facebook