Guvernul a aprobat proiectul metroului din Cluj. Lucrările ar urma să dureze 10 ani


Metroul Clujul a fost aprobat în ședința de Guvern de marţi,28 decembrie, când a fost aprobată Hotărârea de Guvern cu indicatorii tehnico-economici. Lucrările ar trebui să dureze circa 10 ani. Urmează să se treacă la licitația de proiectare și execuție a metroului. 

Au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai metroului Cluj. Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii 'Tren metropolitan Gilău - Floreşti- Cluj-Napoca- Baciu - Apahida - Jucu - Bonţida - etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: magistrala I de metrou şi tren metropolitan'. Durata de execuţie a investiţiei, circa 10 ani, cu o linie de metrou uşor care include 19 staţii subterane cu un traseu de 21 de kilometri”, a precizat Dan Cărbunaru.

Finanţare din fonduri externe rambursabile de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca şi al comunei Floreşti”, a precizat oficialul Guvernului.

Concret, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România primește 600 de milioane de euro pentru investiții la metrourile din București și Cluj.

Clujul primește 300 de milioane, dar metroul costă 2 miliarde. Pentru că este scump s-a luat decizia de a se face numai 9 din cele 19 stații de metrou și să se reducă lungimea de la 21 de kilometri la 10 - 11 kilometri. Costul ”mini metroului” de la Cluj ar urma să fie de 800 de milioane de euro, din care sigur există 300 de milioane de euro. 

Aprobarea de către guvern a indicatorilor tehnico-economici este numai un pas birocratic, necesar pentru realizarea licitației de proiectare și execuție. FInanțarea proiectului este marea problemă.

Cum a pierdut METROUL CLUJULUI 10 stații, în 2021, și a ajuns MINI - METROUL Clujului - Analiză

Comentarii Facebook