Gunoierii de la Supercom au emis primele facturi pentru 27 ianuarie - luna aprilie. În Baciu, prețul a crescut cu 50%


Compania de gunoi Supercom au emis primele facturi pentru clujeni, după 4 luni de demararea colectării.   

Săptămâna asta au fost emise facturile pentru perioada 27-31 ianuarie, precum și pentru lunile februarie, martie și aprilie. Vă prezint mai jos o analiză rapidă a acestor prime facturi și concluziile trase până în acest moment:

Tariful pe persoană este de între 17 și 20 de lei / lună / persoană. Tariful fostului operator de salubritate din Comuna Baciu era de 12 lei / lună / persoană.

Facturile au fost întocmite pe baza greutății deșeurilor, nu pe baza numărului de persoane din gospodărie.

Fiecare factură conține un grafic de ridicare a deșeurilor, care indică data colectării, adresa punctului de colectare și cantitatea totală ridicată. Deși nu se specifică cantitatea pe tipuri de deșeuri, ci doar cantitatea totală, acesta este un prim pas în implementarea corespunzătoare a principiului ”plătești cât arunci”.

Chiar dacă deșeurile au fost cântărite pentru a determina cantitatea, rămâne de analizat modul în care aceasta a fost distribuită între asociațiile alocate aceluiași punct de colectare.

Deși acesta este un pas înainte către implementarea corectă a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), mai e mult de lucru. Încă nu avem cantități detaliate pe tipuri de deșeuri, alocarea asociațiilor la punctele de colectare nu este suficient de clară, iar soluțiile pentru deșeurile din construcții și resturile vegetale încă nu sunt bine definite”, a precizat consilierul județean USR, Cătălin Sălăgean. 

Conform contractului firma ar fi trebuit să cântărească deșeurile și să emită pe loc facturile clienților. Este curios faptul că nicio autoritate a statului nu verifică din punct de vedere legal acest contract și faptul că Supercom a acceptat să presteze un serviciu în anumite condiții, iar apoi nu face acest lucru. 

Capture.JPG

Comentarii Facebook