Funcționarii de la Consiliul Județean Cluj iau sporuri GRASE din proiecte europene EȘUATE. Clujul pierde banii UE

 

Funcționarii de top de la Consiliul Județean încasează aproape încă un salariu pentru că gestionează proiecte pe fonduri europene. Culmea este că aceste proiecte sunt blocate și unele chiar anulate. 

 

Directorul executiv al Consiliului Județean Cluj, Mariana Rațiu, și arhitectul șef Claudiu Salanță sunt printre acești funcționari, care coordonează proiecte cu finanțare europeană, oprite sau anulate definitiv.

 

Proiectele cu probleme sunt Centrul Integrat de Management al Deșeurilor, Drumul de interes strategic Ic-Ponor, Parcul Industrial Tetarom lV.

 

Pentru construirea Centrului Integrat de Management al Deșeurilor, investiție care se ridică la 107 milioane de lei, 19 angajați de Consiliul Județean Cluj, care fac parte din echipa de implementare au primit până în prezent suma de 450.000 de lei, sporuri salariale. În cadrul acestei investiții suma destinată pentru plata sporului salarial de lucru cu fonduri europene, de 62.5 la sută, este de 1.163.160 lei, scrie evz.ro.

 

La Cetrul Integrat de Management al Deșeurilor lucrează 19 funcționari din cadrul CJ Cluj, dar de 10 luni proiectul este blocat. Cu toate acestea, funcționarii își iau sporurile grase.

 

Din echipa de implementare a acestui obiectiv fac parte directorul executiv din cadrul Consiliului Județean Cluj, Mariana Rațiu și arhitectul șef al judelui Cluj, Claudiu Salanță, care au atribuții strict legate de proiectul care a stat la baza derulării acestor contracte. Consiliul Județean susține că ”pentru perioada iunie 2014-ianuarie 2015, membrii echipei de implementare au pontat în funcție de activitățile realizate”. Adică, funcționarii s-au pontat deși nu se lucrează de aproape un an.

 

Salariul net al directorului executiv al CJ Cluj, Marian Rațiu este de aproximativ 4.400 de lei, dar încasează lunar peste 7.000 de lei, cu tot cu sporul de lucru cu fonduri europene.

 

Centrul Integrat de Management al Deșeurilor trebuie finalizat până în 21 decembrie 2015, dar are deja întârziere de doi ani, fiind imposibil de realizat în timp utile. Astfel, lucrările vor fi plătite în continuare din banii clujenilor, iar județul nu va avea unde să depoziteze gunoaiele menajere. Primarul Emil Boc a declarat în luna iunie rampa temporară se va închide, iar gunoaiele vor trebui transportate în alte județe. 

 

O altă investiție ratată de Consiliul Județean Cluj este parcul industrial Tetarom lV, un proiect în valoare de 35 de milioane de lei, din care 17 milioane de lei erau asigurați din fonduri europene. După terminarea licitației, constructorul a realizat că proiectul a fost gresit. .

 

În urma numeroaselor sesizări ale antreprenorului şi a problemelor ridicate ... privind omisiunile proiectului au apărut premisele revizuirii proiectului tehnic. ... s-a constatat faptul că acţiunea de revizuire a acestuia a generat o majorare a valorii lucrărilor cu aproximativ 12.400.000 lei, fără TVA, reprezentând un procent de 37% din valoarea contractului de lucrări şi, implicit, generează majorarea corespunzătoare a contribuţiei judeţului Cluj la cheltuielile neeligibile ale proiectului”, se arată în hotărârea CJ Cluj prin care s-a pus cruce acestui proiect.

 

Directorul executiv al CJ Cluj, Mariana Rațiu, face parte din echipa de implementare a acestui proiect.

 

Autoritățile statului nu anunțat până acum că cineva va fi tras la răspundere pentru pierderea acestor proiecte sau pentru gestiunea lor într-un mod deficitar.

Comentarii Facebook