Fostul prorector UBB, Ioan Bolovan acuză că au fost distruse statuile Școala Ardeleană și Iuliu Maniu, iar statuia SF Gheorghe e pe soclu


Fostul prorector UBB, Ioan Bolovan, a intervenit în controversatele decizii care au dus la batjocorirea unor monumente precum Grupul statuar ”Școala Ardeleană” sau statuia lui Iuliu Maniu. 

Cele două statui sunt amplasate în zona centrală aflată acum în proces de modernizare, iar muncitorii s-au ”lovit” de ele și au ajuns să se creadă artiști. Statuia lui Iuliu Maniu, de lângă Bastionul Croitorilor, a fost smulsă de pe soclu și aruncată pe terenul de lângă.

Ulterior, soclul Grupului statuar ”Școala Ardeleană” a fost distrus complet, iar statuia a fost înfiptă în granit. Practic, tot efectul gândit de sculptorul Romulus Ladea, cel care a creat monumentul, a fost anulat.  

Aud ca marii experți peisagiști și arhitecți din comisia de urbanism vor, la presiunea crescânda a societății civile, sa facă un fel de soclu. Probabil încă o insulta la monumentul lăsat de Romul Ladea. Nu vor să audă de refacerea inițială pentru că-i deranjează…Mai jos cu 100 de metri statuia SF Gheorghe a rămas cu soclul inițial. Numai Scoala Ardeleana, Iuliu Maniu, Crucea de pe Cetățuie nu se încadrează in noile viziuni de refacere a spațiului urban. Nu se întreabă nimeni de ce ? Nimeni nu vede și simbolistica din spatele gesturilor pernicioase ale acestor “specialiști”?”, a comentat Ioan Bolovan.

Presa clujeană și multe personalități au luat poziție în acest scandal care afectează valorile românești, dar primarul Emil Boc repetă constant că nu este vina lui, ci a ”specialiștilor”. 

Ce spune Emil Boc despre mutilarea Grupului Statuar ”Școala Ardeleană” - FOTO

Comentarii Facebook