Fostul primar din Gherla, Marius Sabo, acuză că actualul primar a ”topit” 140 de milioane de lei


Marius Sabo, fostul primar din Gherla în perioada 2012-2016, acuză actuala adminitrație că a ”topit” banii lăsați de el în visterie. 

Fostul primar a explicat că la finalul mandatului de primar a lăsat în conturile primăriei 140 de milioane de lei vechi. ”Toate veniturile din bugetul local le-au cheltuit (n.r. administrația actuală). N-au dirijat spre investiții niciun leu, totul merge spre funcționare. Eu mi-am dorit cheltuirea rațională a banului public, nu așa cum se cheltuie azi”, a spus Sabo la Radio Fir, conform Gherla Info.

Pentru proiectul de modernizare a centrului istoric le-au trebuit 3 ani de zile. Era pregatit cu toate avizele, era un proiect la cheie. Vor acum ca înainte de alegeri să spună Uite ce facem noi! Nu-l vor termina nici în 2020. Eu n-am avut proiecte aberante ca târgul de animale, de 20 de miliarde. Am fost singurul care m-am opus în consiliul local. Deja au cheltuit vreo 500 de milioane pentru un studiu de fezabilitate, este foarte mult. Azi se cheltuie bani pe prostii. In secunda 2 aș putea să fac din pix 1 milion de euro, reduceri cu cheltuielile. Un exemplu, Poliția Locală. Eu n-am vrut să o înființez. Are efect zero.20 de oameni azi costă Gherla în jur de 20 de miliarde pentru salarii, plus alte cheltuieli. Noi dădeam 2 miliarde pe an la o firmă de protecție și pază din Cluj. Poliția locala, daca nu are rolul bine determinat, este consumatoare de bani. Se poate lua o firmă privată de pază și ordine care să facă același lucru. Azi vânează șoferii care parchează și le pun recipise în parbriz. Întâi trebuia rezolvată problema cu parcările și apoi trecut la amenzi. Am fost singurul consilier local care am votat împotriva înființării Poliției Locale. Azi Gherla nu are nevoie de o cheltuială de 20 miliarde. Dacă aș fi din nou primar, probabil aș reduce numărul de angajați la jumătate. Apoi, salariile din primărie au crescut de la 30 de miliarde la 100-110 miliarde, mai mult de trei ori. Desigur, permite legea, te lasă să dai, dar nu trebuie să exagerezi. S-a umflat aparatul administrativ, eu nu prea am angajat decât strictul necesar, acum se angajează într-o veselie. În ultima vreme chiar e o bătaie de joc. O altă cheltuială este cea cu transportul gunoaielor, de 20-30 de miliarde pe an, se transportă la Oradea. Legea spune că depozitul temporar trebuie să se golească, dar nu precizează termenul. Se putea face un transport pe lună, ori pe săptămână, dar la noi se aruncă cu banii. Anul acesta se definitivează centrul integrat al deșeurilor de la Cluj, puteam duce acolo. La venirea mea în primărie, ADP avea cheltuieli de 50-60 miliarde. Am redus la 27-30 de miliarde, acum se cheltuie dublu. S-au propus capele la Băița, Hășdate și Silivaș, valoarea lor ajunge aproape de 5 miliarde plus tva pe bucată. Propunerea mea a fost că dacă avem școlile, grădinițele și căminele culturale vechi, care nu sunt funcționale, să transformăm câte o sală sau o clădire în capelă. Așa poate nici jumătate nu ar fi costat. Probabil ei vor să facă biserică și apoi să o dea în administrarea bisericii, cam așa pare. Eu am vrut să adun bani mai mulți pentru proiecte mai mari. Urmaresc atent tot ce se întâmplă în consiliul local, ilegalitățile care se întâmplă. Sunt hotărâri de consiliu local la limita sau în afara legii, dar nu le contestă nimeni”.

Despre o viitoare candidatură a spus: ”Eu fac parte dintr-un partid, trebuie să trecem prin anumite proceduri. Azi la PNL Gherla sunt trei persoane care și-ar dori să candideze. Urmează competiția internă, votul din biroul local. Mă gândesc și îmi doresc o candidatură”.

În 2016, Marius Sabo, aflat la primul mandat, a pierdut alegerile locale. S-a clasat al treilea, după numărul de voturi primite.

Ioan Neselean (PSD) – 2.825 voturi (34.19%)

Vlad Bărbos (PMP) – 2.499 voturi  (30.25%)

Marius Sabo (PNL) – 2.229 voturi (26.98%)

Sabo a avut probleme la alegerile trecute, după fuziunea PDL și PNL, el fiind din aripa liberală veche. Acesta a intrat într-un duel dur cu foștii membri ai PDL, deveniți liberali prin fuziune, și a ajuns să nu mai fie dorit. Cu ajutorul lui Marius Nicoară, Marius Sabo a ajuns candidat al PNL la primărie, dar partidul nu a mai ”tras” pentru el, astfel că e pierdut alegerile deși venea cu un acendent, fiind primarul în tur și fiind numai un ingur tur de scrutin.

La Gherla nu mai există PNL. Există un PD portocaliu vopsit în galben. Situaţia este optimistă. Eu am încredere că cetăţenii vor fi suficient de maturi şi obiectivi, că văd ce s-a întâmplat în Gherla în ultimii 3 ani şi jumătate”, spunea, în 2015, Marius Sabo.

Comentarii Facebook