Duminica 28 Aprilie

Floreștiul va face exproprieri pentru un nou drum care să decongesioneze o zonă intens populată


Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a spus că se vor face exproprieri în câteva zone cheie și va apărea un nou drum de legătură, care are de-a face cu Centura Metropolitană a Clujului.

La Terra, singurul acces se făcea printr-un drum îngust, de aici a venit numele de strâmtoarea Tetta. Noi am extins și am făcut un drum nou prin aceste exproprieri, Dumitru Mocanu 2, care este un drum cu părți carosabile, cu trotuare pe ambele părți, care mai are o ieșire în DN1, prin strada Petuniei. 

Aceasta este faza 1. În faza a doua vom avea exproprieri în zona sudică, din proximitatea zonei Urușagului. 

Avem în lucru o expropriere în partea străzii Tineretului, care să permită legarea cu zona Spitalului Regional de Urgență, iar ulterior să continuăm cu conectarea la Nodul 5 al Centurii Metropolitane. Noi vom face această legătură (Foto)”, a explicat primarul Pivariu, la TVR Cluj.

Primul tronson al centurii metropolitane a fost licitat și va intra în lucru. Mai precis de la Podul N, din Mănăștur, se va face o extindere a drumului la șase benzi, până șa Unitatea militară din Florești. Primăria din comună are în sarcini inclusiv realizarea acestui drum spre strada Tineretului.

Primul tronson al centurii este deja licitat, respectiv tronsonul din cartierul Mănăștur, până la Spitalul Regional de Urgență. Aici se va lega drumul care intră în sarcina noastră, de care am spus mai sus, pe lângă Muzeul Apei, pe strada Tineretului, ajungând până pe partea de Someș, unde apare un pod și ne legăm de Nodul 5, al Centurii Metropolitane, care va merge până în Gilău, iar pe sensul spre Cluj-Napoca până în Apahida.

Eu sunt sigur că această centură va exista și va schimba toată zona metropolitană și inclusiv circulația”, a mai spus primarul Pivariu, la TVR Cluj.

În prima fază a Centurii Metropolitane, se va face lărgirea drumului din Mănăștur spre Florești la 6 benzi, iar acolo va fi și o bandă dedicată pentru transportul în comun. Se va face și un drum de acces spre Spitalul Regional de Urgență Cluj, unde urmează să înceapă lucrările. 

Aici, se va lega și noul drum promis de primarul Bogdan Pivariu. Primul tronson al Centurii va costa 94.240.936,79 lei fără TVA (18,8 milioane euro fără TVA). Termenul de execuție pentru tronsonul I este de 20 luni (6 luni proiectare și 14 luni execuție) de la data semnării contractului. 

Pentru tronsonul II al centurii metropolitane a Clujului termenul de depunere a ofertelor este 25 septembrie 2023. Acesta va avea o valoare de un miliard de euro și va conecta Gilăul de comuna Apahida, prin Florești, urmând să înglobeze și acest mic tronson care a fost deja adjudecat (din Mănăștur spre Unitatea Militară din Florești).

Centura Metropolitană Cluj-Napoca este o investiție estimată la 920 de milioane de euro, care va fi realizată în 2 etape. Centura Metropolitană va avea în total 42 de kilometri și o durată de realizare de 4 ani (fiecare etapă). Pe traseul principal și pe drumurile de legătură sunt prevăzute 5 tuneluri de tip cut & cover, respectiv galerie cu forare subterană. Centura va avea și drumuri de legătură spre diverse puncte ale orașului, cum este cea spre strada Frunzișului.

Capture.JPG

Comentarii Facebook