Firma CON-A isi muta utilajele de la Sala Polivalenta din Cluj, dupa ce lucrarile au fost sistate EXCLUSIV


Firma care construieste Sala Polivalenta din Cluj a inceput sa isi stranga utilajele si sa paraseasca santierul, in urma deciziei Tribunalului Cluj de sistare a lucrarilor.

Presedintele director general al firmei CON-A, Mircea Bulboaca, a declarat ca "atata timp cat s-au sistat lucrarile se aduna utilajele. Luam macaralele de acolo si cofrajele si tot ce avem".

Muncitorii au fost fotografiati in timp ce adunau chiar si gardul care imprejmuieste santierul, dar Mircea Bulboaca a spus ca nu stie nimic despre acest lucru. "Nu stiu sa fie strans si gardul care imprejmuieste santierul. Stiu numai ca nu avem ce sa mai ramanem pana cand nu se ia o decizie", a mai spus Bulboaca.

 

Lucrarile la Sala Polivalenta din Cluj blocate 1 an, dupa procesul castigat de ACI! Oferta fratilor Aschilean e cu 9 milioane de euro mai mare


Primarul interimar, Radu Moisin, a anuntat ca lucrarile de constructie de la Sala Sporturilor Cluj au fost sistate, ca urmare a procesului castigat de firma ACI. 

"Vom face recurs. Diferenta de pret intre oferta castigatoare si cea care a depus contestatia este de 9 milioane de euro. Am fost dati in judecata pe unele chestiuni tehnice. Vorbim despre abateri tehnice minore, care nu justifica incredintarea lucrarii unei societati care a oferit cu 9 milione de euro mai mult decat societatea care a castigat licitatia", a declarat primarul interimar Radu Moisin.

El a spus ca sala polivalenta va fi finalizata cu o foarte mare intarziere. "Daca se admite recursul inaintat la decizia Tribunalului Cluj, atunci ar putea ca totul sa se rezolve in circa 2 luni. Daca vom pierde la recurs, lucrarea va fi intarziata circa un an. Dupa aceea va urma un alt proces pentru ca anul trecut am castigat procesul in care s-a judecat legalitatea contractului, iar acum ACI a castigat procesul privind procedura de achizitie. Sunt doua hotarari contradictorii si va trebui o solutie exceptionala pentru a rezolva problema", a declarat Radu Moisin.
 
In cel mai rau caz, lucrarea ar urma sa fie intarziata un an, iar cu lucrarile care mai trebuie facute, iaugurarea sa nu mai fie in 1 septembrie 2012, ci in 2014.

 

Municipalitatea a precizat ca a desemnat castigatorul licitatiei de proiectare si executie a Salii Polivalente din Cluj-Napoca in luna noiembrie 2010. "Societatea desemnata castigatoare este CON-A cu oferta de 50.926.063,83 lei fara TVA si 36 luni calendaristice termen de executie. Criteriul de atribuire a fost, conform OUG 34/2006, pretul cel mai scazut. 

Va reamintim ca licitatia a avut loc in 19 noiembrie, pe portalul electronic de achizitii, www.e-licitatie.ro publice. Ofertele depuse in termen au fost: CON-A  - 50.926.063,83 lei fara TVA - 36 luni calendaristice; DAFORA - 88.273.678,21 lei fara TVA - 36 luni calendaristice; ACI - 91.874.820 lei fara TVA - 36 luni calendaristice.

Societatea ACI a depus o plangere in instanta solicitand anularea adresei de comunicare a raportului procedurii, care a fost respinsa de catre Tribunalul Cluj ca inadmisibila. In urma sentintei de fond, in conformitate cu prevederile OUG 34/2006 privind achizitiile publice si ca urmare a unui punct de vedere oficial al ANRMAP privind dreptul autoritatii contractante de a incheia contractul de achizitie publica, municipalitatea a semnat contractul de executie si proiectare cu compania desemnata castigatoare la licitatie, Con A", a precizat municipalitatea.  

Compania ACI a atacat cu recurs sentinta Tribunalului Cluj si in cursul anului 2011, ulterior semnari contractului mai sus mentionat, Curtea de Apel a dispus casarea si rejudecarea pe fond a contestatiei. Pe rolul Tribunalului Cluj, a fost inregistrata astfel din nou, contestatia initiala a ACI, care a beneficiat de aceasta data de o judecare pe fond. Solutia a fost pronuntata in 22 martie si este favorabila ACI. 

"Mai precizam ca pe rolul instantelor judecatoresti a mai existat un dosar care a avut ca obiect suspendarea executarii contractului de proiectare si executie a salii polivalente, cat si constatare a nulitatii aceluiasi contract, proces care a fost castigat in mod irevocabil de catre municipiuui Cluj-Napoca, atat in fond cat si in recurs in februarie 2012, Curtea de Apel costatand legalitatea incheierii contractului de proiectare si executie a salii polivalente", mai precizeaza reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.  

Municipalitatea va ataca sentinta Tribunalului Cluj, avand in vedere faptul ca instanta s-a pronuntat pe chestiuni (petite) care nu fac obiectul procesului intentat de catre ACI si "va solicita lamurirea dispozitivului, deoarece considera ca decizia comisiei de evaluare a fost cea corecta si urmareste utilizarea eficienta a fondurilor publice, principiul prevazut la art 2 din OUG 34/2006, privind achizitiile publice".

 

Societatea ACI este controlata de fratii Aschilean si are in portofoliu construirea stadionului Cluj Arena. Acolo, insa, costul anuntat initial, de 26 de milioane de euro, a crescut in timpul derularii contractului la 36 de milioane de euro cu TVA, din cauza unor lucrari neprevazute.

Comentarii Facebook