Miercuri 24 Aprilie

Firma care construieşte Buftea de Cluj a intrat în insolvenţă

 

Proiectul Buftea de Cluj, cel despre care primarul Emil Boc susţinea că va adăposti cele mai moderne platouri de filmare din România, este în impas. 

 

Pe rolul Tribunalului Brăila, societatea Valve Internaţional SRL, care a fost desemnată de Primăria Cluj-Napoca pentru a construi Centrul de Industrii Creative şi IT, şi-a cerut insolvenţa, iar un judecator specializat a admis cererea, ceea ce înseamnă că societatea nu mai poate fi urmărită de creditori pentru neplata unor datorii, fie ele la bugetul de stat, fie către diverşi parteneri de afaceri. De regulă, societăţile care îşi cer insolvenţa au probleme legate de plata impozitelor datorate bugetului de stat şi pentru a nu mai curge dobânzile şi penalităţi de întârziere, solicită insolvenţa.

 

Deşi se află în insolvenţă, Valve Internaţional a informat Primăria Cluj Napoca despre intenţia de a continua lucrările la Centrul de Industrii Creative şi IT. Judecătorul care a admis cererea de intrare în insolvenţă a dispus ca afacerile derulate de firma Valve Internaţional să fie gestionate de cabinetul de practicieni în insolvenţă Anghel-Todica din Brăila.

 

Reprezentanţii firmei Valve Internaţional au motivat decizia de a intra în insolvenţă, prin procedură de reorganizare, prin faptul că au intrat în incapacitate temporară de plată, din cauza faptului că alte firme sau instituţii de stat care aveau de plătit pentru lucrările de efectuate întârzie cu efectuarea plăţilor.

 

Potrivit unor reprezentanţi ai Primăriei Cluj Napoca, instituţia a plătit în avans un procent de 20 la sută din totalul preţului de 52 de milioane de lei pentru Centrul Regional de Excelenţă de Industrii Creative şi IT. ”Până în prezent au fost efectuate un procent de 25 la sută din totalul lucrărilor. Am fost şi noi informaţi că societatea Valve Internaţional a intrat în insolvenţă, dar au mai fost cazuri în care am lucrat cu firme aflate în această situaţie. S-a plătit un avans pentru demararea construcţiilor”, a spus Ovidiu Câmpean, manager de proiect.

 

Centrul Regional de Excelenţă de Industrii Creative şi IT este construit prin finanţare comună, în proporţie de 50 la sută - Uniunea Europeană şi 50 la sută Primăria Cluj Napoca. Societatea Valve Internaţional a câştigat licitaţia pentru construcţia clădirilor, oferind cel mai mic preţ, 42 de milioane de lei, fără TVA.

 

Un caz similar, s-a întâmplat cu firma care a câştigat licitaţia pentru construcţia gropii de gunoi ecologic. Firma Confort din Timişoara, patronată de Georgică Cornu, a intrat în insolvenţă, după ce a încasat un avans de 13 milioane de lei, abandonând lucrarea. 

Comentarii Facebook