Analiştii Băncii Erste: Instabilitatea României vine din interiorul USL


Analiştii austrieci sunt de părere că instabilitatea politică din România este ameninţată de un posibil conflict venit din interiorul USL.

Potrivit unui raport al austriecilor, stabilitatea politică este esenţială, iar executivul va putea implementa un program solid de guvernare, susţinut de majoritatea obţinută în alegerile parlamentare

"În pofida coabitării dificile dintre preşedintele Băsescu şi coaliţia de guvernare, nu vedem riscuri politice majore pe această parte. Mai degrabă un conflict între socialiştii şi liberalii care formează alianţa USL va reprezenta, în opinia noastră, o ameninţare reală la adresa stabilităţii politice a ţării în următorii patru ani", notează analiştii Erste, potrivit Mediafax.

Pentru anul în curs, banca austriacă estimează o creştere economică de 1,1%, sub potenţial pentru România, fiin influenţată de evoluţia din zona euro, destinaţia a 55% din exporturi. Întru cât livrările externe reprezintă aproximativ 30% din PIB, România este expusă mai puţin faţă de exporturi comparativ cu alte stae similare. În acelaşi timp, consumul populaţiei este în uşoară urcare ceea ce reprezintă un motor important de creştere.

Datoriile ajunse la maturitate, mai ales către FMI, şi aşteptările pentru o reducere a rezervelor valutare vor pune presiune pe leu, deprecierea putând fi influenţată de îmbunătăţirea atragerii de fonduri europene şi de investiţiile străine directe.

Erste estimează în acest context, că leul se va tranzacţiona, în acest an, între 4,4 şi 4,7 lei pe euro, iar capacitatea Ministerului de Finanţe de a accesa pieţele internaţionale pentru refinanţarea datoriilor externe ajunse la maturitate va afecta evoluţia monedei.

În raport se mai arată că Banca Naţională a României va avea foarte puţin spaţiu de manevră pentru relaxarea politicii monetare şi sprijinirea economiei, în contextul deprecierii leului, cu impact direct asupra puterii de cumpărare a populaţiei şi creditelor neperformante din sectorul bancar

Analiştii băncii se aşteaptă ca BNR să menţină dobânda de politică monetară la 5,25%, fiind posibilă, însă, şi o creştere a ratei cheie.

Comentarii Facebook