Emil Boc: România are 300 de comune în plus față de 1968. 1000 de comune nu au bani de curent și salarii


Primarul Emil Boc critică faptul că România nu face reforma administrației publice locale și centrale, care funcționează după legi comuniste. România are 300 de comune în plus, față de anul 1968, în timp ce mediul rural se depopulează.

Reforma administrației publice locale și centrale nu este pe agenda administrației locale și centrale. Este obligatoriu, dacă vrem să fructificăm șansa României de modernizare, să se facă în etape. 

Legea de organizare administrativ teritorială este din 1968, din plin centralism. Suntem de 14 ani în Uniunea Europeană, dar ne ghidăm după principiul subsidiarității și construim România cu legi comuniste. Acest fapt se resimte până în ultimul cătun din România.

În 1968, populația României era de 19,7 milioane de locuitori. Aveam 3029 de unități administrativ teritoriale, dintre care 189 orașe și 2561 de comune. În 2021, avem o populație de 19,4 milioane, în scădere față de 1968. Nu punem în calcul că 3 - 4 milioane sunt plecați. Dacă ne uităm la UAT -uri avem 3228, la comune avem o creștere de 2561 la 2862, deci 300 de comune în plus. La orașe, creșterea este de la 189 la 216, cu 27 de orașe în plus, în condițiile în care populației României este în descreștere și urbanizarea este un proces masiv. 

Dintre cele 3228 de UAT -uri, cel puțin 1000 nu-și asigură din venituri proprii, cheltuielile de funcționare și de a asigura servicii minimale pentru viața cetățenilor: salarii, iluminat public, gospodărire. Nu! Toate se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul județean. În concluzie, această reformă administrativă trebuia făcută alaltăieri, dar pentru asta e nevoie de curaj politic și unul sau două guverne să cadă, dar să se facă această reformă. Acum, această fragmentare teritorială este o risipă uriașă și fără precedent”, a declarat primarul Emil Boc, la o discuție despre ”Reforma administrativ teritorială a statului, între deziderat (tehnic) și pragmatism (politic)”, organizată de ICDE în parteneriat cu Expert Forum.

Boc a vrut și vrea ”regionalizare prin desființarea județelor”. ”S-ar distruge un sistem clientelar vechi de 55 de ani”

Comentarii Facebook