Sambata 1 Octombrie

Emil Boc, dezamăgit din cauza anulării licitației pentru autobuzele autonome: „Nu a venit nimeni”


Licitația pentru autobuzele autonome, fără șofer, la care visează edilul Clujului de aproape doi ani, a fost anulată. Potrivit primarului, Emil Boc, nu a fost depusă nicio ofertă.

Prima licitație organizată în vara anului 2021 a fost și atunci anulată din pricina a unor firme franceze care au depus oferte în cadrul licitației, dar au fost descalificate în etapa evaluării ofertelor, întrucât nu îndeplineau anumite condiții. De asemenea, la începutul lui 2022, chiar în luna februarie, primarul Emil Boc a anunțat relansarea licitației, fiind apoi anulată din cauza lipsei depunerilor de oferte. 

S-a anulat licitația pentru că nu a venit nimeni. Acum refacem licitația (...) Vom continua acest demers așa cum continuăm și cu autobuzele electrice, cu autobuzele cu hidrogen pentru că sunt parte din strategia noastră de mobilitate”, a declarat edilul municipiului Cluj-Napoca. 

Visul edilului ar marca o premieră în România: Cluj-Napoca, primul oraș cu autobuze autonome

Autobuzele fără șofer aduse la Cluj-Napoca ar reprezenta o premieră pentru țara noastră.

La începutul anului 2020, primăria a semnat un contract cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pentru servicii de consultanță. Valoarea totală a contractului a fost de 135.000 de lei, iar UTCN va furniza consultanță pentru achiziționarea unor autobuze autonome electrice.

Reprezentanții Primăriei au anunțat atunci că autobuzele fără șoferi ar urma să fie pe străzile Clujului în cel mult doi ani, însă termenul aproximat de ei ajunge ușor ușor la un final, iar demersurile stau pe loc. 

Costul unui autobuz de acest fel este de aproximativ 350.000 de euro

Autobuzele au o capacitate de aproximativ 12 locuri, iar acestea vor circula în zonele centrale, unde nu ajung alte mijloace de transport. Autobuzele ar urma să fie testate timp de un an, iar apoi proiectul ar putea fi extins cu fonduri europene. Costul unui autobuz de acest fel este de aproximativ 350.000 de euro. Dacă acest proiect se va implementa, Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va avea astfel de autobuze, care sunt deja existente în Paris, Lyon sau Viena.


Comentarii Facebook