Sambata 27 Noiembrie

Emil Boc, declaratie uluitoare: "Acest guvern nu are nici o vina ca trebuie sa impuna aceste masuri" - VIDEO

Premierul a declarat ieri in videoconferinta cu prefectii ca Romania consuma mai mult decat produce, iar cauzele situatiei dezastruoase a bugetului sunt deficitul structural din ultimii 20 de ani si criza mondiala.

 

Mai mult, conform premierului, ceea ce se produce este prost impartit in ultimii 20 de ani, prea mult din buget fiind alocat platilor de pensii, salarii si ajutoare sociale.

 

Conform informatiilor prezentate de Emil Boc, salariile, pensiile si asistenta sociala la un loc reprezinta 63% din buget, iar daca se aduna serviciul datoriei publice si contributia la UE, cheltuieli obligatorii, se trece de 70%. Diferenta de bani este folosita la functionarea scolilor, spitalelor, politiei, armatei, etc.

 

In sustinerea ideii ca se consuma mai mult decat se produce premierul a invocat mai multe date statistici care arata cresterea cheltuielilor salariale si cu pensiile in buget , care s-a facut fara a avea la baza o crestere a productivitatii.

 

- cresterea fondului de salarii publice de la 17 miliarde lei la 45 miliarde lei intre anii 2004-2008

- cresterea punctului de pensie de la 339 lei la 697 lei

- 20 de acte normative de cresteri de salarii si pensii in 2007-2008, perioada in care productivitatea muncii a scazut

- cresterea alarmanta a numarului de pensionari fata de cel al salariatilor (daca in 1990 un pensionar era sustinut de contributia a 2.2 salariati acum acelasi pensionar este sustinut de contributia a 0.8 salariati)

- numarul de salariati bugetari a crescut de la 1 232 000 la 1 395 000 in perioada 2005-2008

 

 

 

Comentarii Facebook