Emil Boc: Clujul recuperează diferența de dezvoltare față de București

 

Primarul Emil Boc susține că este pentru prima dată când Clujul arată că poate recupera diferența de dezvoltare față de București. 

 

M-a bucurat analiza făcută de cei de la Capital, unde este o analiză serioasă București vs Cluj. Acolo se spune că Bucureștiul are pentru prima dată un competitor real, care este Clujul. Este exact ceea ce noi ne-am propus, ca polul nostru de dezvoltare să fie un competitor pentru București. Inclusiv în termeni de populație, în timp ce în București scade, în Cluj populația crește. Este un indicator sănătos că suntem pe direcția cea bună. Un alt indicator este calitatea vieții, de la infractructură, educație, sănătate”, a declarat primarul Emil Boc, la Napoca FM.

 

Edilul șef al Clujului susține că orașul de pe Someș trebuie să devină cel mai plăcut loc în care să locuiești în România. 

 

Clujul are această șansă și ambiția noastră este de a arăta că aici la Cluj este poate cel mai plăcut loc să lucrezi, să îți faci o familie și să petreci timpul liber, adică să îți placă să trăiești.

 

Să vină cei care au potențial. Să îi menținem pe cei care se pregătesc la Cluj. De aceea și facem acest nou cartier de locuințe pe 70 de hectare, cel din Borhanci, fostul proiect Casa Rom. Acolo vom da în concesiune terenuri pentru a se face case și pe altă parte de teren Primăria să facă locuințe. Aceasta înseamnă să avem o viziune și să profităm de șansa de a fi cea mai importantă metropolă după București”, a mai explicat Emil Boc. 

 

Revista Capital a prezentat o comparație între Cluj și București. Chiar dacă cele două orașe sunt la niveluri diferite de dezvoltare, Cluj-Napoca recuperează terenul.

 

Populația Clujului este în creștere. Dacă între recensămintele din 1992 şi 2002 Capitala a pierdut peste 140.000 de locuitori (respectiv 7% din populaţia totală), clujenii s-au împuţinat cu numai 10.000 (respectiv o scădere de doar 3%). Mai mult, între 2002 şi 2011 populaţia Bucureştiului a mai scăzut cu 43.000 de locuitori (minus 2%), în timp ce în oraşul de pe Someş au apărut 7.000 de locuitori în plus (creştere de 2%), se arată într-o analiză făcută de capital.ro

 

Producţia industrială a crescut la nivel de judeţ cu 14% în primele zece luni ale anului trecut (spre deosebire de Bucureşti, unde majorarea a fost de numai 2,8%).

 

Exporturile per capita au evoluat după un şablon relativ asemănător: în perioada ianuarie-august 2015, ele au totalizat 3.333 de euro în Bucureşti (în creştere cu 14,9% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2014) şi 1.136 de euro în Cluj (însă în creştere cu 18% faţă de primele opt luni ale anului precedent).

 

Și în privința turiștilor lucrurile stayu mai bine. Deşi numărul celor cazaţi în Capitală este evident mult mai mare (1,45 de milioane, faţă de numai 0,36 milioane în judeţul Cluj), ritmul de creştere faţă de aceeași perioadă a anului precedent a fost mai rapid în cel de-al doilea caz (+21%, faţă de +15% în Bucureşti).

Comentarii Facebook