Elena Udrea nu mai vrea să fie judecată în România. A primit statutul de refugiat politic în Costa Rica


Elena Udrea a anunțat, vineri dimineață, prin intermediul avocatului său, că a primit statut de refugiat politic în Costa Rica și ar vrea să fie audiată în dosarul Gala Bute în țara de adopție.

Avocatul Veronel Rădulescu a explicat că a primit vineri dimineaţa mai multe documente de la Elena Udrea, care atestă faptul că ea şi-a stabilit reşedinţa în Costa Rica şi a primit statutul de refugiat politic pe data de 21 martie.

Veronel Rădulescu a înmânat judecătorilor respectivele documente, printre care şi un memoriu, în care Elena Udrea anunţă că doreşte să fie audiată în dosarul Gala Bute şi să i se acorde ultimul cuvânt, prin mijloace de comunicare la distanţă (videoconferinţă) sau prin procedura de comisie rogatorie, potrivit realitatea.net.

Un procuror de la DNA a declarat, tot vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că, din documentele depuse în instanţă de avocatul Elenei Udrea, nu rezultă că aceasta a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.

"Nu rezultă nicăieri din acel document că i s-a dat statutul de refugiat. A fost prezentat un carnet provizoriu al solicitantului Elena Udrea, care atestă că, în 22 februarie, ea a făcut cerere de refugiat, iar în 21 martie a avut un interviu, perioadă în care transmitea instanţei că este în imposibilitate de a se prezenta la proces. Documentele au titlu provizoriu şi evidenţiază că i se permite şederea şi nicidecum că are statut de refugiat. Luaţi act de natura tendenţioasă de traducere a documentelor. Se vorbeşte în actul respectiv de un carnet provizoriu", a spus procurorul.

Vineri, la Înalta Curte, au fost programate pledoariile finale în dosarul “Gala Bute”, în care sunt judecaţi Elena Udrea, fost ministrul al Dezvoltării şi Turismului şi Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box. În primă instanță, Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare, iar Obreja la 5 ani de detenţie.

Potrivit procurorilor, statul ar fi fost prejudiciat cu două milioane de euro, prin cheltuieli fictive pentru organizarea, în 2011, a galei în cadrul căreia Lucian Bute a boxat la Bucureşti.

Comentarii Facebook