După ani de tergiversări, Tișe, pregătit să vândă active din patrimoniul județului dacă Ministrul Sănătății nu va finanța Centrul de Transplant Cluj


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, spune că va vinde unele active din patrimoniul județului Cluj dacă Ministerul Sănătății va refuza în continuare să finanțeze construcția Centrului Integrat de Transplant din Cluj-Napoca. Alin Tișe nu a specificat însă și la ce active face referire mai exact. 

La ora actuală, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal își desfășoară activitatea la ultimul etaj al Clinicii Medicală 2, din Cluj-Napoca, inclusiv în podul care a fost transformat în spital de profesorul Mihai Lucan. Acesta nu are autorizație de funcționare din partea nimănui, de la pompieri la Ministerul Sănătății, fiind un pericol permanent. În același timp, autoritățile nu se grăbesc să construiască o nouă unitate sanitară.

La începutul anului, Ministerul Sănătății a anunțat că proiectul Consiliului Județean Cluj nu va fi finanțat din PNRR. Cu toate acestea, Ministerul, care are în administrare Institutul, a dat termen în decembrie 2023 pentru mutarea Institutului din actualul sediu.

În luna mai, pacienților Institutului de Transplant din Cluj care cer ajutor autorităților pentru ridicarea unui nou sediu al Institutului de Transplant Renal din Cluj, li s-a alăturat și medicul specialist urolog Mihai Suciu.

Avem pacienți care mor și avem pacienți care merg a doua zi acasă, și-s părinți sau bunici și care se gândesc la noi și mai fac câte o rugăciune pentru noi, probabil că numai Dumnezeu ne mai ajută și rugăciunile lor ca să putem continua de pe o zi pe alta. Într-un pod de lemn în care nu ai nicio condiție, am încercat, am adus sponsorizări, cât am putut și noi, din toate părțile, și s-a mai făcut ceva. Am modernizat toaletele, am pus parchet prin eforturi proprii, dar nu a venit unul să vadă ce e acolo. Nu l-am văzut pe primar sau pe președintele Consiliul Județean să vină să vedem, să punem mâna împreună toți, să luăm un hârleț și o lopată și aici făceam noi cu mâna noastră un spital, doctori și asistente, și clujeni”, a mai punctat Mihai Suciu.

Tișe spune că va analiza vinderea unor active din patrimoniul județului Cluj

Construcția Centrului Integrat de Transplant poate demara în două luni dacă Ministerul Sănătății decide să fie alături de toți cei care au nevoie de transplant și care merită să fie tratați în condiții de maximă siguranță. Analizez inclusiv varianta de a vinde active din patrimoniul județului Cluj, pentru a putea realiza Centrul Integrat de Transplant. Nu ne putem lăsa doar la mâna Ministerului Sănătății. Clujul are un proiect cu teren și așteaptă doar semnarea contractului de execuție. Ministerul Sănătății, din păcate, a prioritizat și proiecte incipiente. Lista lor nu ține cont de gradul de maturitate și de realitatea din teritoriu. Se face un deserviciu pacienților și vor rămâne bani neutilizați, sunt deja cazuri concrete”, a transmis miercuri, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Comentarii Facebook