Duminica 25 Septembrie

Drepturile salariale ale profesorilor, câştigate în instanţă, vor fi plătite eşalonat pe o perioadă de cinci ani


 Guvernul vrea să adopte joi un proiect de Ordonanță de urgență care prevede plata eșalonată pe 5 ani a diferențelor de drepturi salariale pe care instanțele au decis că statul nu le-a plătit profesorilor în perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021. În acest an, statul va plăti doar 5% din aceste drepturi, iar impactul financiar asupra bugetului va fi de peste 60 milioane de lei.

Profesorii au reușit să câștige procesele împotriva statului după mulți ani de discriminare salarială

În nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență se precizează că dispozițiile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a generat interpretări diferite, astfel încât, pentru o serie de drepturi prevăzute de aceasta în favoarea personalului din învățământ, s-a ajuns la acțiuni în justiție care în cea mai mare parte au fost soluționate în favoarea reclamanților, adică a profesorilor.

Această situație a dus la costuri suplimentare asupra bugetului general consolidat, cu sume reprezentând cheltuieli de judecată, ca urmare a parcurgerii tuturor fazelor procesuale în fața instanțelor judecătorești și ulterior cheltuieli de executare silită în faza de de executare silită.

Sumele vor fi actualizate cu inflația și se vor plăti eșalonat pe cinci ani

Guvernul a declarat că sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale urmează să fie actualizate cu indicele inflației și se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, fiind plătite eșalonat, pe o perioadă de cinci ani, de la data intrării în vigoare ordonanței de urgență, astfel: 

  • în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 5% din valoarea diferenţelor salariale;
  • în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 10% din valoarea diferenţelor salariale;
  • în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale;
  • în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale;
  • în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 35% din valoarea diferenţelor salariale.

Care este impactul asupra bugetului pe perioada celor cinci ani

tabel pentru bugetul profesorilor.PNG

Plata sumelor în cauză se va face anual, într-o singură tranșă, până la data de 30 iunie. Pentru anul 2022, plata sumelor se face într-o singură tranșă în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, notează Hotnews.ro.

Impactul financiar asupra bugetului de stat va fi de minus 61,3 milioane de lei în acest an, impactul maxim negativ fiind în 2026: minus de aproape 430 milioane de lei.


Comentarii Facebook