Deputatul Mircia Giurgiu propune ca minoritatile sa invete geografia si istoria in romaneste


Proiectul deputatului Mircia Giurgiu, care propune ca minoritatile sa invete geografia si istoria in romaneste, va fi trimis in Senat pentru adoptare.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii Educatiei Nationale, initiat de deputatul Mircia Giurgiu, va fi trimis la Senat cu propunere de adoptare in urma neintruniri numarului de voturi pentru respingere in plenul Camerei Deputatilor.

In noua lege se specifica faptul ca "in invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale, disciplinele Istoria si Geografia Romaniei se predau in aceste limbi, dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana, cu obligatia transcrierii si a insusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti si in limba romana".

"Nimeni nu contesta dreptul minoritatilor nationale de a beneficia de educatie in limba materna, dar acest lucru nu inseamna ca istoria si geografia tarii unde traiesc si locuiesc nu trebuie invatata in limba oficiala a statului de resedinta", a precizat Mircia Giurgiu.

Parlamentarul este de parere ca "de aceleasi drepturi pe care le au minoritatile etnice conlocuitoare in Romania ar trebuie sa se bucure si romanii care traiesc in Ungaria, dar si in alte tari".

Comentarii Facebook