Luni 23 Noiembrie

De miercuri dimineața, în Cluj e obligatorie purtarea măștii în jurul școlilor și grădinițelor


De miercuri dimineață, purtarea măștii este obligatorie în apropierea școlilor și grădinițelor din județul Cluj, pentru toate persoanele cu vârsta mai mare de 5 ani.

”Începând cu data de 07.10.2020, ora 07.00, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, astfel încăt să acopere nasul și gura, pe o rază de 100 m în jurul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj. Nerespectarea acestei măsuri se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 2500 lei, conform art.66 lit.a din Legea 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid 19”, se arată în hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Cluj.

Clujul a atins pragul de 1,3 cazuri la mia de locuitori, iar de la 1,5 cazuri la mia de locuitori se va trece la închiderea localurilor publice și la alte măsuri drastice.

Vezi AICi despre ce măsuri mai e vorba.

În Dej și Gherla deja au fost luate măsuri de închidere a restaurantelor și cafenelelor. ”Începând cu data de 06.10.2020 în  municipiile Dej și Gherla, unde au fost depășite pragurile de 1,5/1.000 locuitori (1,66 Dej și 1,57 Gherla), se dispun până la data atingerii unei rate de incidență mai mică sau egală cu 1,5/1.000 locuitori, pe raza celor doua municipii, următoarele măsuri:

- suspendarea activității cu publicul, a tuturor operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum a produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor;

- suspendarea activității restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru clienții cazați în hotel;

- suspendarea activității cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;

- prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al preşedintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare”, se mai arată în decizia CJSU Cluj.

.

Comentarii Facebook