De ce nu se pot ieftini biletele de autobuz din Cluj-Napoca

 

Conducerea Companiei de Transport Public Cluj-Napoca i-a răspuns consilierului local Ioan Bîldea, care a cerut reducerea prețurilor la bilete pe fondul scăderii tarifelor la carburanți.

 

Consideram ca scaderea temporara a preturilor la carburanti acopera cresterea preturilor la celelalte bunuri si servicii care compun costurile de exploatare, ca urmare a devalorizarii leului in raport cu euro si dolarul. Ieftinirea preţului la carburanţi face posibilă mentinerea si anul acesta – al treilea an consecutiv - a actualelor tarife stabilite de municipalitate în 2013.

 

In structura costurilor de exploatare a mijloacelor de transport public nu intra doar cheltuielile privind carburantii - a caror preturi au inregistrat in ultima perioada o scadere, ci si  celelalte cheltuieli de exploatare cum ar fi piesele de schimb, anvelopele, reparatiile. Aceste cheltuieli se calculeaza in euro, intrucat mijloacele noastre de transport sunt produse in Uniunea Europeana( in majoritatea cazurilor), ceea ce face ca preturile in lei ale acestora sa se raporteze la cursul de schimb lei/euro sau uneori lei/dolar.

 

Din pacate, in ultima perioada leul s-a devalorizat acut in raport cu euro si dolarul. Astfel, de la data stabilirii actualelor tarife (martie 2013) si pana la data curenta cursul lei/euro a crescut de la 4,4154  la 4,5362 , iar cursul dolarului a crescut de la 3,4455 la 4,1573. Cotatiile cursului valutar de referinta sunt afisate de Banca Nationala a Romaniei sunt pentru zilele de: 31.03.2013 si 15.01.2016.

 

In aceeasi perioada indicele preturilor la marfurilor nealimentare a crescut cu 4,45%, iar indicele tarifelor la servicii a crescut cu 7,65%. Datele sunt extrase de pe site-ul Institului National de Statistica pentru perioada martie 2013 – decembrie 2015”, precizează Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A.

Comentarii Facebook