De câți politicieni e nevoie ca să inaugureze o grădiniță? În Sălaj au inaugurat o grădiniță româno-maghiară, la Huedin nu au putut - FOTO


Politicieni locali, dar și de la nivel național s-au înghesuit sâmbătă să inaugureze o grădiniță cu predare în română și maghiară, în comuna Crasna, județul Sălaj.

La debutul tradiționalului eveniment Zilele Crasnei, a fost inaugurată o grădinița începută pe vremea primarului Pop Emeric, continuat de primarul Miklos Bogya și finalizat de actualul primar Kovacs Istvan.

La eveniment au participat vicepremierul României, Kelemen Hunor – președinte UDMR, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, deputatul Seres Denes – președintele UDMR Sălaj, senatoarea Irina Kovacs, prefectul Dari Toma, vicepreședintele CJ Sălaj, Robert Szilagyi, primari, consilieri județeni și locali.

Construcția a costat 10,3 milioane lei cu finanţare guvernamentală prin PNDL 2, prin care s-a construit cea mai mare grădiniţă din mediul rural din Sălaj.

Când am participat la depunerea pietrei de temelie a grădiniței din Crasna în 2020, am spus că cine construiește o creșă, o grădiniță sau o școală, investește în viitor. Același lucru pot să spun și astăzi, când inaugurăm noua grădiniță construită cu sprijinul Ministerului Dezvoltării, căci pentru noi este important să rămânem o comunitate puternică aici, în țara noastră, astfel încât copiii noștri să aibă posibilitatea să învețe în limba lor maternă.

Comunitatea din Crasna este o comunitate puternică. Abia ce a terminat o grădiniță, că a și demarat construirea alteia noi. Dar, în ultima perioadă, s-a construit aici un loc de joacă, o stație de pompieri, un pod, s-au făcut lucrări de canalizare, noi investiții în spital, muzeul satului este în renovare și nu duc lipsă de proiecte nici pentru următoarea perioadă”, a spus Kelemen Hunor.

page.jpg

Acest moment de normalitate nu a putut fi reprodus la Huedin, unde s-a făcut o creșă, cu fonduri de la Budapesta, dar numai cu grupe în limba maghiară. 

Cei care au dat banii refuză să accepte înființarea unei grupe pentru copiii români, astfel că creșa nu poate fi preluată de Consiliul Local Huedin, pentru a fi finanțată funcționarea. 

Comentarii Facebook