Curtea de Apel Cluj: Stop autorizațiilor de construcție în Florești / Primarul Horia Șulea: Legea s-a schimbat

 

Curtea de Apel Cluj a casat sentința Tribunalului Cluj, care a decis că PUG -ul din Florești este valabil și a decis că nu mai pot fi eliberate autorizații de construcție. Primarul Horia Șulea susține că legea s-a schimbat între timp și decizia nu are efecte. 

 

Scandalul a început în 26 februarie 2018, când Inspectoratul de Stat în Construcții Cluj a încheiat un proces verbal prin care se arăta că PUG -ul comunei nu este valabil și că nu mai pot fi eliberate autorizații de construire.

 

Primăria Florești a atacat în instanță respectivul proces verbal, iar în dosarul 1073/117/2018 Tribunalul Cluj a decis, la data de 16.05.2018, suspendarea de îndată a executării procesului-verbal de control încheiat la data de 26.02.2018 de către Inspectoratul de Stat în Construcții, până la pronunţarea unei instanţei de fond.

 

Surpriza a venit în recurs, unde Curtea de Apel Cluj a decis, la data de 22.08.2018, casarea sentinței Tribunalului și a respins cererea de suspendare.

 

Primarul comunei, Horia Șulea, susține că ”între cele două sentințe ale Justiției, la data de 21.06.2018, Guvernul emite Ordonanța de urgență nr. 51/2018 pentru modificarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul și pentru prorogarea unor termene – act publicat în Monitorul Oficial al României și intrat în vigoare la data de 25.06.2018”, adică ”termenul de valabilitate a Planului urbanistic general se prelungește, pe bază de hotărâre a consiliului local/Consiliului General al Municipiului București, până la intrarea în vigoare a noului plan urbanistic general, cu condiția inițierii demersurilor de elaborare/actualizare a planului urbanistic general înainte de expirarea termenului de valabilitate”.

 

Consiliul Local al comunei Florești a ”inițiat demersurile de elaborare/actualizare PUG nou cu mult înaintea expirării termenului de valabilitate a PUG vechi, așa că pe data de 12.07.2018 Consiliul Local Florești se conformează prevederilor OUG 51/2018 ce modifică Legea 350/2001 și votează cu 14 voturi pentru, un vot împotrivă și trei abțineri HCL 100/2018, prin care se aprobă prelungirea termenului de valabilitate a PUG comuna Floerști până la intrarea în vigoare a noului PUG. Acest act al Deliberativului local nu a fost contestat de absolut nimeni, sub nici o formă, ca urmare el fiind legal și producând efecte”, a mai explicat Șulea. 

 

Acesta susține că decizia Curții de Apel Cluj ”își pierde însemnătatea, întrucât la data emiterii sentinței, 22 august, comuna Florești avea deja un PUG în vigoare grație OUG 51/2018 coroborat cu HCL 100/2018. Deosebit de importantă rămâne sentința Tribunalului, care a decis la 16 mai SUSPENDAREA de îndată a procesului verbal al ISC, acesta practic neavând valoare și neproducând efecte până la sentința Curții de Apel”. 

Comentarii Facebook