Cu o listă lungă de promisiuni neonorate, Emil Boc vrea să candideze la Europarlamentare? Daniel Buda și Rareș Bogdan strâng din dinți!


Primarul Clujului, Emil Boc, ar fi principalul candidat la europarlamentare, anunță surse liberale pentru News.ro. Alături de acesta ar mai fi fostul director SRI, Eduard Hellvig, în timp ce clujenii Daniel Buda și Rareș Bogdan sunt cam pe ”făraș” și nu au locuri eligibile, adică greu vor mai prinde un mandat la ce scor electoral va obține PNL.

Emil Boc promite de mai bine de 6 ani că face metrou, centură metropolitană sau tren metropoolitan, dar acum când vine greul, adică atragerea de fonduri pentru că hârțogăria nu cere bani mulți, vine această veste, a plecării la Bruxelles, într-un scaun călduț de europarlamnentar, cu 10.000 - 12.000 de euro salariu lunar în mână.

În acest moment, variantele pentru a fi cap de listă la europarlamentare sunt Emil Boc şi Eduard Hellvig. Boc stă foarte bine în sondaje. Dintre actualii europarlamentari, vor fi pe locuri eligibile Adina Vălean, Siegfried Mureşan şi, posibil, Cristian Buşoi. Daniel Buda depinde de candidatura lui Emil Boc, fiind amândoi din filiala Cluj, iar Dan Motreanu şi Rareş Bogdan sunt sub semnul întrebării, în sensul că ar putea candida pentru Parlamentul naţional. Restul vor fi aşezaţi în funcţie de negocieri”, susţin surse din conducerea PNL pentru News.ro. 

Probabil că Emil Boc va juca rolul iepurelui și se va retrage după ce câștigă în favoarea prietenului său, Daniel Buda. 

PNL ar urma să obțină numai 7 locuri în Parlamentul European, pentru că partidul a pierdut mult din credibilitate. În 2019, PNL a obținut 10 mandate, cățărându-se pe valul protestelor anti-Dragnea, pentru ca apoi să bată palma tocmai cu PSD, partid pe care l-a adus la putere în ciuda voinței populare de la alegeri.

Dintre actualii eurodeputaţi, Marian-Jean Marinescu se retrage, Vlad Nistor ar urma să fie susţinut de partid pentru un post de diplomat, iar Vasile Blaga şi Mircea Hava sunt luaţi în calcul la alegerile parlamentare, pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor. Situaţia lui Falcă e deocamdată incertă. El are o situaţie dificilă în propria filială: e în relaţii reci cu primarul din Arad, Călin Bibarţ. Dan Motreanu şi Rareş Bogdan ar putea candida la europarlamentare, dar în toamnă să fie pe listă şi la alegerile parlamentare. Asta ar însemna să demisioneze în decembrie din Parlamentul European, să vină în România şi la Bruxelles să urce următorii doi din listă. Deci lupta pentru Parlamentul European e, de fapt, tot pe vreo 10 locuri eligibile”, susţine sursa citată.  

În interiorul partidului, şi-au mai arătat intenţia de a candida pentru Bruxelles mai mulţi miniştri, printre care: Alina Gorghiu (Justiţie), Raluca Turcan (Cultură), Cătălin Predoiu (Interne) şi Luminiţa Odobescu (Externe).

În cazul în care Klaus Iohannis nu va obţine funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru politică externă sau funcţia de preşedinte al Consiliului European, Luminiţa Odobescu va fi susţinută de partid pentru un portofoliu de comisar european. Momentan se discută despre portofoliul privind politica de extindere a UE”, susţine unul dintre vicepreşedinţii partidului, referindu-se la informaţiile vehiculate potrivit cărora preşedintele Iohannis ar fi interesat de una dintre cele două funcţii.

Eurodeputatul PNL Rareş Bogdan a anunţat, la Prima TV, că va candida pentru un nou mandat în Parlamentul European, în ciuda opoziţiei unor colegi de partid. ”Vreau eu să vin la Bruxelles şi o să vin la Bruxelles. Voi fi pe listă pentru că au nevoie de mine, nu pentru că m-ar iubi toţi”, a spus Rareş Bogdan. 

Prim-vicepreşedintele PNL a fost întrebat dacă Eduard Hellvig va fi pe lista PNL pentru europarlamentare. ”De unde să ştiu ce vrea Edi? Oricând e binevenit în PNL. Are uşile deschise oricând la PNL. Oricând. Nu rupe partidul. Edi a luptat să adune liberalii, niciodată să-i despartă. E un om foarte raţional, foarte echilibrat, care a scos SRI din zona judiciară şi din zona economică şi i-a băgat din nou în cazărmi. E un om care a reformat sistemul”, a spus Rareş Bogdan în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV. Culmea este că Rareș Bogdan este prieten la cataramă cu Helvig, astfel că e greu de crezut că aceste informații nu îi sunt cunoscute.

Şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, în urmă cu o săptămână, că a lucrat foarte bine cu Eduard Hellvig, că îl apreciază foarte mult pentru ceea ce a făcut în politică şi la conducerea SRI şi că este oricând binevenit în PNL.

----------------

UPDATE

Primarul Emil Boc a spus că nu se pune problema să candideze. ”Să fie foarte clar. Clujul, din partea PNL, are europarlamentar, unul care face cinste României, Daniel Buda. Sunt primar al Clujului și primar al Clujului rămân. Subiectul pentru mine este încheiat. Aici mă dedic. Le mulțumesc în fiecare zi clujenilor. Nu știu cine face aceste sondaje, nu am cerut, nu știu cine m-a pus. Voi face tot îmi stă în putință să susțin lista partidului liberal, dar când ai onoarea să fii primar al Clujului (... )'', a declarat edilul Emil Boc, o emisiunea online pe Facebook.

Despre o posibilă candidatură la Primăria Cluj-Napoca, în stilul caracteristic, Emil Boc se lasă așteptat și a spus că nu a luat încă nicio decizie. 

Comentarii Facebook