Cu cât se scumpește Centura Clujului. Oradea e la a doua centură, iar noi dormim: ”Clujul și Oradea joacă în ligi diferite”


Centura Metropolitană a Clujului se scumpește cu 133 de milioane de euro, fără ca lucrările să fi început măcar. Cert este că, dacă proiectul va mai fi tergiversat, totul se va scumpi, dar probebil că nu contează deoarece pe hârtie se poate face orice. 

Centura Metropolitană a fost împărțită în două faze, faza unu de la Spitalul Regional din Florești (n.red. nici acesta nu există) până la OMV Apahida, iar faza a doua de la Spitalul Regional Florești până la nodul de autostradă de la Gilău, plus continuarea drumului de la OMV Apahida până Sub Coastei. 

Valoarea actualizată a fazei unu și doi este de 133 de milioane de euro. Practic cu atât se scumpește proiectul.

Faza unu se actualizează cu 94 de milioane de euro, iar faza a doua cu 39 de milioane de euro. Problema este că Centura Clujului nu are alocat efectiv într-un cont bancat nici măcar un euro, iar noi aici vorbim numai de ce ”OSĂ” se facă. 

Astfel, costul Centurii crește de la 1,6 miliarde de euro la 1,74 miliarde de euro. În 2023 s-a mai făcut o majorare a costurilor pentru că nu s-a prezentat nimeni la licitația pentru realizarea tronsonului mare de la Podul N din Mănăștur și până la OMV Apahida. 

Centura Clujului va avea o lungime de aproape 80 de kilometri, cu tot cu bretele de acces, iar termenul de finalizare este de 8 ani. 

Oradea face centuri, iar Clujul se laudă 

Oradea are o centură de ocolire de 4 benzi, se lucrează deja la inelul rutier metropolitan și e aproape să se finalizeze și drumul expres de legătură cu Autostrada Transilvania. ”Și Clujul, și Oradea sunt două orașe foarte frumoase, dar joacă în ligi diferite… Nu suntem pe același culoar, dar eu mă bucur și de progresele Oradiei. Dar toată centura de la Oradea costă mai puțin decât exproprierile de la Cluj pentru centura metropolitană”, a declarat Emil Boc la Napoca Live.

Ulterior, primarul Emil Boc a recunoscut că nu sunt bani pentru a face exproprierile pe loc, așadar declarația de mai sus este un balon de săpun. Așa ”ieftine” cum sutn centurile din Oradea există sau se lucrează la ele, în timp ce la Cluj încă se fac actualizează prețurile. 

Comentarii Facebook