”Crin Antonescu este un fel de Funar reinventat” - INTERVIU - VEZI cine a făcut declarația ACIDĂ

 

Fostul președinte al Oganizației de Tineret a PDL, actualmente consilier de stat la Administrația Prezidențială, Cristi Hrițuc, a acordat un interviu Știri de Cluj în care l-a desființat pe Crin Antonescu, comparându-l cu Gheroghe Funar.

 

Cât de important este Ardealul pentru PDL?

 

Dreapta este mult mai bine reprezentată în Ardeal și nu de acum. De mai mulți ani. Și nu întâmplător, pentru că Ardealul până la urmă a fost și din punct de vedere istoric și administrativ altceva decât sudul țării și decât Moldova. Aici și datorită condițiilor istorice, a ocupației Habsburgice, oamenii au fost mai mult învățați cu valorile de dreapta: munca, ordinea, disciplina. Când în Ardeal exista cadastru, în restul țării nu exista. Practic așa cum a fost construită partea asta de țară, Ardealul, care are o aplecare mai mare spre valorile de dreapta. Nu este întâmplător că avem o mai bună reprezentare a Dreptei în Ardeal. Tocmai datorita tipologiei cetățenilor din această parte a țării și a condițiilor istorice. De aceea PSD nu a câștigat niciodată în Ardeal. La Sibiu am avut un primar neamț, ceea ce iarăși spune multe, ori partea de nord a fost predominant câștigată în lupta politică de oamenii de dreapta. Până acum câțiva ani, PNL -ul stătea chiar mai bine în zonă decât PSD -ul. Cred că totul se datorează culturii Ardealului. Pentru mine ca om de dreapta a veni în Ardeal și a lua o gură de aer proaspăt de dreapta este benefic.

 

Rep: Totuși, în mediul rural din Ardeal USL începe să acapareze tot mai mult electorat! Este o temere reală?

 

Nu cred. Cred că sunt foarte mulți oameni de dreapta care nu își dau seama că sunt de dreapta. Până și românii aceia plecați în Spania, Italia, Franta etc sunt niste oameni de dreapta care și-au asumat o datorie a lor, să aibă grijă de viața lor și și-au luat destinul în propriile mâini și se duc acolo și fac bani pentru România. În Ardeal și partea Maramureșului sunt oameni cu valori de dreapta, cu principii cultivate. Asta nu e de ieri de azi. E de sute de ani. De aceea, aici în Ardeal, Dreapta are aici un teren mult mai propice. 

 

Rep: La ce procente vă așteptați la alegerile din decembrie?

 

Lucrurile sunt volatile în acest moment și nu putem vorbi despre procente clare. Este evident că USL nu va aduna 50%, mai ales cu toate convulsiile care există în acest moment în partid. Din PNL răzbate un aer revoluționar. Ați văzut răbufnirea lui Crin Antonescu, liderul partidului, care l-a atacat pe Tăriceanu și a spus că îl exclude din PNL dacă va accepta nominalizarea la funcția de premier și a revenit cu suspendarea președintelui Traian Băsescu. Este foarte evident că în PNL există o aripă care este nemulțumită de domnul Crin Antonescu și care își dorește recâștigarea partidului și eliberarea de sub această dictatură. PNL este un partid liberal și acest lucru a fost evident încă din perioada în care era condus de Valeriu Stoica. Eu, în acea perioadă, eram mult mai tânăr și obișnuiam să discut cu cei din PNL, având astfel posibilitatea de a afla multe lucruri și de a vedea cum este condus partidul. Ei bine, libertatea și liberalismul sunt oprimate acum de Crin Antonescu. El simte că nu mai poate controla partidul și atunci se poartă dictatorial. Cred că după alegerile din luna decembrie, lucrurile se vor tranșa în tabăra liberalilor, iar Crin Antonescu va fi schimbat. Totul depinde și de rezultatele de la vot.

 

Rep. Credeți într-o alianță PDL - PNL, după alegerile din decembrie?

 

Orice este posibil. Totul va depinde de rezultatul votului. PDL - ARD poate negocia și cu PSD și cu PNL. Cred că înainte de a vorbi de alianțe trebuie să vorbim de obiectivele pe următorii 4. De ce are nevoie România? Pentru că în următoarea perioadă sunt două reforme majore. Revizuirea Constituției și Regionalizarea. De aici trebuie să plecăm. Trebuie vazut care sunt programele politice și unde coincid viziunile partidelor pe aceste două obiective. După această etapă va trebui văzut ce alianță politică poate da o majoritate cât mai largă pentru a reuși să implementeze cele două reforme.

 

Rep. Ar fi domnul Călin Popescu Tăriceanu un premier bun?

 

Domnul Călin Popescu Tăriceanu a fost un premier mult mai bun decât actualul premier. De fapt actualul premier nici nu știe că guverneaza. Are același discurs de opoziție, poate nu știe că acum are și pârghiile puterii în mână. De fapt se face ca nu știe. E mai ușor să faci politică în loc să guvernezi. E mai ușor să zici tot timpul ”Jos Băsescu!”, decât să creezi locuri de muncă, e mai ușor să minți decât să creezi programe economice. În 6 luni de guvernare a reușit un singur lucru. Să facă România de râs în Europa.

 

Rep. Ce viitor credeți că vor mai avea în politică Crin Antonescu și Victor Ponta, ca lideri ai alianței USL, după alegerile din 9 decembrie 2012?

 

Crin Antonescu este un Funar reinventat al anilor 2012 și va ajunge în istorie ca personajul care a reușit să distrugă brandul PNL. Probabil acest partid va fi marele pierzător după acest ciclu electoral. A reușit să creeze cel mai toxic partid. Valorile europene promovate de-a lungul timpului de către PNL, au fost aruncate de un lider orbit de ură și ranchiună.

 

Victor Ponta va avea o șansă când va înțelege că în politică nu poți minți decât o data, a doua oară vei fi rejectat. Acum beneficiază de o presă care îl susține și care se face ca nu observă minciunile grosolane. Partidul lui a observat însă și veți vedea că după decembrie va fi înlăturat, chiar de conducerea PSD. 

 

Rep. Care ar fi proiectele ce trebuie puse în aplicare, în România, după ianuarie 2013?

 

Revizuirea Constituției și regionalizarea.

 

Rep. Ce înseamnă pentru PDL forța unor lideri precum Emil Boc sau Traian Băsescu?

 

Emil Boc și-a sacrificat imaginea pentru ca România să nu ajungă în situația Greciei, Spaniei, Portugaliei. La un moment dat cetățenii vor înțelege că a fost un adevărat om de stat. Cât despre ce reprezintă dânsul acum, cred că aplauzele susținute de la lansarea ARD, aplauze care s-au simțit că au venit dintr-o stare de spirit, au spus totul despre fostul Președinte PDL.

 

Cât despre Traian Băsescu, partidul este creația sa. Să nu uităm de unde l-a preluat și unde l-a dus. Și lucrurile aceste se simt mai ales în eșaloanele inferioare. Anul trecut am fost la școala de vară a OTPDL, nu vreți să știți ce energie a fost în sală atunci când a venit Președintele, asta în condițiile în care tinerii de acum nu au lucrat cu dânsul în calitate de lider de partid, poate mulți l-au văzut doar la tv.

 

Rep. Ce mesaj aveți pentru ardeleni? De ce să voteze PDL?

 

Ardealul este principala armată anti-USL. Cu o mobilizare bună a Ardealului, scorul USL poate fi dat în jos semnificativ. Ardeleni știu ca Becalizarea României nu ar aduce nimic bun pe viitor.

 

Comentarii Facebook