Copacii din Parcul Armătura din Cluj, măcelăriți pentru alei de beton și WIFI: ”Oamenii vor VERDE, nu pentru becuri, wireless sau gadgeturi inutile”


Primăria Cluj-Napoca se laudă cu deschiderea ”noului” Parc Armătura, care de fapt exista și arăta mai mult a parc decât cel de acum. S-au smuls din rădăcini sute de copaci, pentru a fi plantați alții.

În plus, locul s-a umplut de betoane, are WIFI, de parcă lumea merge în parc pentru internet, nu pentru verdeață.

Circulă pe internet, zilele acestea, cu sursă din spațiul civic, anumite poze cutremurătoare care arată clar și fără echivoc, maniera în care s-au făcut modificări într-o anumită zonă a municipiului Cluj-Napoca. Este vorba despre o parte din malul Someșului, în dreptul parcului Armătura (care apare în pozele de mai jos cronologic, sursa menționată a screenshoturilor fiind Google Earth Pro și filmulețul de promovare a primăriei Cluj Napoca).

Primăria a semnat în primăvara anului 2020 contractele de finanțare europeană pentru zona 1 - Lunca Someșului, zona 2- Parcul Armătura și zona 3 - Platoul Sălii Sporturilor.

Arhitecții spanioli ai firmei Practica din Madrid, care au câștigat concursul de soluții RETHINKING SOMEȘ se ocupă de revitalizarea malurilor Someșului. Ce prevede proiectul? Amenajarea de 4 noi poduri pietonale și de biciclete, mobilier urban, iluminat public și plantări de arbori.

Aici intervine și problema noastră: la inaugurarea cu fast a Noului Parc Armătura (nici vorbă de parc nou, clujenii îl știu de demult, lăsat în paragină ce-i drept câțiva ani...) se precizează că s-au plantat pe o suprafață de 3,25 ha aproximativ 205 arbori noi.

NU se spune în schimb nimic de numărul arborilor extrași, care depășește cu mult numărul celor plantați, din ce putem deduce conform pozelor. NU se știe nici câți arbori vor rezista, dacă luăm în considerare perioada în care au fost plantați.

Tot la inaugurare ni se prezintă o  mare realizare și anume aceea  de a avea iluminare LED si wireless. De parcă cei mici depind de asta, merg la joacă noaptea și cu telefoanele în mână!  Înțelegem abordarea de SMART CITY dar să nu exagerăm, parcurile sunt parcuri pentru VERDE, nu pentru becuri, wireless sau gadgeturi inutile.

De ce nu se poate face o integrare și o menținere a zonelor verzi existente deja în oraș , în cadrul  noilor proiecte?  Ne lăudăm ca fiind GREEN CITY de 5 stele, însă pozele de mai jos vorbesc de la sine…”, a criticat un clujean laudele primarului Emil Boc.

Comentarii Facebook