Duminica 6 Octombrie

Consiliul Județean Cluj riscă să piardă 5 milioane de euro. În Tetarom 1 sunt mii de mp de birouri goale

 

Consiliul Județean Cluj este acuzat de incompetență de PSD Cluj, după ce majoritatea proiectelor derulate sunt pe butuci. 

 

Exemplul dat de PSD Cluj este extinderea Parcului Tetarom 1, care a primit o finanțare europeană în valoare de 10 milioane de euro, dar dacă nu termină proiectul până la finele anului 2018 va trebui să returneze jumătate din banii primiți.  

 

Constat incompetența care este la nivelul CJ Cluj. Acolo trebuie o restructurare. Sunt multe exemple în care una vorbim și alta facem. Eu cunosc proiectul Tetarom din 2001. Am avut acel proiect de extindre Tetarom 1. Ne-am bucurat că am primit abnii. Teoretic proiectul a demarat în 2013 și trebuia sa fie terminat în 2016. Au mai fost 3 prelungiri de contract și acum s-a spus că va fi terminat în 2018. Fiecare proiect este implementat cu întârziere. Acest proiect de extindere trebuia terminat de mult. Ceea ce ne supără este ca acolo cladirile sunt finalizate. Cladirea de birouri de 3000 de mp este finalizată de 2 ani de zile, mai este o hala de 3.000 de mp finalizată. 

 

Mi se pare absurd și frustrant. Este mai mult decât pacat. Este o rușine la nivel de CJ Cluj. Ar trebui sa fie o rușine la adresa lui Tișe și la adresa echipei manageriale.

 

Acum 2 ani, președintele Alin Tișe a spus ca extinderea este finalizată în proporție 95% și ca urmează să se facă recepție parțială. Suntem la 2 ani de zile și nici acum nu s-a facut recepția. Eu daca eram președinte faceam deja recepția parțială la clădirile deja finalizate. Nu înțelegem starea de incompetența de la nivelul conducerii CJ Cluj”, a declarat Remus Lăpușan, consilier județean PSD Cluj.

 

Extinderea Tetarom 1 s-a lovit de o problemă după începerea lucrărilor și anume faptul că dealul a început să alunece. În 2017, Consiliul Județean Cluj, pe baza unor studii făcute de Universitatea Tehnică Cluj, a aprobat alocarea a 11 milioane de euro pentru stabilizarea delului, fiind în pericol și Muzeul Etnografic. Cele doup clădiri finalizate, de câte 3.000 de mp fiecare, sunt situate la circa 100 de metri de dealul afectat, astfel că, potrivit consilierilor PSD Cluj, ar putea fi date în folosință fără probleme.

 

Dacă până în 31 decembrie 2018 nu finalizăm proiectul, va trebui să returnăm 5 milioane de euro, bani primiți din fonduri europene. Sunt foarte multe firme private care în câteva luni dau în folosința proiecte private, iar în public nu se poate? De ce?”, se întreabă Remus Lăpușan.

 

Sunt foarte multe lucruri care nu sunt gestionate bine. Cam este rea voința, este incompetență”, a spus și Valentin Cuibus, consilier județean PSD Cluj.

 

Firmele ”vânează” spații de birouri în astfel de parcuri industriale pentru că prețurile sunt mult mai atractive. Concurența pe piață este foarte mare, iar în Cluj-Napoca construcția de spații de birouri este o afacere rentabilă. Se pare că nu același lucru este și pentru Consiliul Județean Cluj, care din 2013 nu a putut termina lucrarea.  

 

În clădirea din imagine sunt spații de birouri începând de la 30 de mp, astfel că foarte multe firme aflate la început de drum ar putea funcționa acolo. În schimb, aceste societăți comerciale sunt ”împinse” spre mediul privat, unde și prețurile sunt pe măsură, aglomerând și mai mult zona centrală a orașului.

 

Dacă proiectul european de extindere a Parcului Tetarom 1 nu va fi finalizat până în 31 decembrie 2018, Consiliul Județean Cluj va trebui să returneze din bugetul județului Cluj suma de 5 milioane de euro. 

-----------------

UPDATE

 

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, susține că PSD-iștii vor desființarea CJ Cluj ”pentru ca firmele lor de casă să nu dea înapoi banii furați de la Aeroport și CMID”.

 

”După ce firma de casă a PSD a depozitat în Hoia molozul care a declanșat alunecarea de teren de la Tetarom, tot reprezentanții acestuia strigă ca din gură de șarpe.

 

Recepția parțială a clădirilor deja edificate, propusă ca și așa-zisă soluție, nu rezolvă problema în niciun fel: Nu există posibilitatea legală de a da în folosință aceste clădiri câtă vreme expertizele și studiile confirmă faptul că terenul e încă în mișcare și că există riscul unor noi alunecări de teren.

 

Doar niște inconștienți și iresponsabili și-ar putea asuma riscul de a pune în pericol viețile oamenilor ce ar urma să lucreze în acele imobile! 

 

În prezent se așteaptă soluționarea de către CNSC a contestației depuse în cadrul procedurii de licitație după care va începe execuția lucrărilor de stabilizare a versantului de la Tetarom, singura soluție capabilă să protejeze viețile oamenilor și clădirile edificate acolo.

 

Dacă tot sunt atât de preocupați de eficienta utilizare a banilor publici, p.s.d.-iștii să aducă înapoi la bugetul județului banii furați de firmele lor de casă de la Aeroport și CMID!

 

Și dacă tot veni vorba de management eficient: cam ce părere are domnul Cuibus de faptul că a început încă din 2009, de aproape un deceniu, construcția unui simplu sediu pentru ISJ și acesta nu e gata nici până acum? Cine răspunde pentru timpul și banii pierduți acolo? Sau e vorba doar despre un altfel de lup moralist ?!?”, a atacat Alin Tișe.

 

Valentin Cuibus a explicat că în acest an va fi dat în folosință sediul ISJ Cluj de pe strada Argeș. Firma care a câștigat licitația în 2009 a dat faliment și din 2016 s-a selectat un nou constructor, care acum finalizează sediul Inspectoratului.

Comentarii Facebook