Consilierii USR, corigenți la capitolul amendamente la bugetul din Florești! Bugetul, cel mai mare din istoria comunei, aprobat fără USR


Comuna Florești a aprobat bugetul pe anul 2023, aceasta fiind cel mai mare din istoria comunei. Față de anul trecut, bugetul a crescut cu 20 de milioane, iar față de 2019 aproape s-a dublat.

Bugetul comunei de 154 de milioane de lei a fost votat marți, 31 ianuarie, de consilierii local PNL și UDMR, în timp ce USR nu l-a votat, pe motiv că nu le-au fost aprobate amendamentele cu proiectele proprii. Aleșilor Uniunii li s-a explicat și acum, ca și în 2022, că nu știu să întocmească proiecte pentru că nu au prevăzut în amendamentele la buget care sunt sursele de finanțare pentru ideile lor. 

Propunerile consilierilor USR au fost făcute înainte de votul de marți, dar li s-a explicat că acestea trebuie să aibă surse de finanțare. Aleșii Uniunii le-au depus ca amendamente la buget, dar problema s-a repetat. 

Am mai avut o ședință în care am dezbătut propunerile dvs. (n.red. ale consilierilor USR). V-am rugat și la acea ședință, v-am rugat și anul trecut când am avut 3 ședințe pe buget, dar dvs ați participat doar la două, să ne indicați sursa de finanțare atunci când veniți cu propuneri în buget, astfel încât să reușiți să echilibrați bugetul. 

Domnul consilier Bitică (n.red. Bitică Marius-Daniel), cu tristețe constat că, nu mai  departe de vechea ședință ne-ați mințit. Vă citez: ”Aceste contestații depuse de noi, probabil că întemeiat sau nu, nu au respectat anumite modalități tehnice de alocare a banilor și de a spune exact sursa de finanțare și de a diminua anumite bugete cu bugetul care se alocă. Drept urmare noi intenționăm să refacem și să le depunem ca și amendamente cu menționarea surselor de finanțare”.

Am primit, domnilor colegi, astăzi amendamentele propuse de dvs. Sunt copy-paste de data trecută, fără nicio modificare. Nici de aceasta dată nu ați echilibrat bugetul și nu ne-ați spus sursele de finanțare pentru proiectele pe care le-ați propus, proiecte care sunt în valoare de 6,9 milioane de lei, adică 7,7% din bugetul de dezvoltare și investiții al comunei Florești. Și dvs nu ați acoperit sursele de finanțare. V-am spus și data trecută că acești bani nu cad din cer. Bugetul trebuie echilibrat, astfel încât să ajungem cu el pe zero, după propunerile dvs. Mulțumesc, domnilor”, a declarat Claudiu Bogdan Moga, consilier local PNL Florești.

Consilierul local Marius Bitică s-a apărat, spunând nu e treaba lui să indice sursele de finanțare.

”Nu v-am mințit absolut deloc. Sunt menționate sursele de finanțare, acolo unde este cazul. Noi nu ne putem aroga meritele pe care trebuie să le aibă departamentul economic al Primăriei. Nu noi trebuie să stabilim bugetele și liniile bugetare. Nicăieri în Codul Administrativ nu spune faptul că un consilier este obligat să specifice exact sursa de finanțare. Noi v-am specificat bugetul și unde este cazul sursele de finanțare. Mai departe este treaba departamentului economic să integreze ceea ce am propus noi, în bugetul actual. Noi nu putem veni să tăiem din buget. Îmi pare rău, este un buget al Departamentului Economic … (N.red. primarul Bogdan Pivariu a intervenit: Bugetul este al comunei Florești)... da, al comunei Florești, dar este elaborat de Departamentul Economic”, a declarat consilierul USR, Marius Bitică.

Primarul comunei, Bogdan Pivariu, a avut o intervenție scurtă și a explicat că bugetul este al comunei Florești și nu al vreunui department.

Vreau să vă aduc la cunoștință că bugetul este atributul primarului, nicidecum al Departamentului Economic. La propunerea mea a fost un draft de buget, care a trecut prin toate formele legale și timpii parcurși, așa cum prevede legea. Ați avut perioada de consultare, unde ați depus acele contestații și am ajuns la un proiect de buget, care trebuie amendat. Nu este treaba departamentului economic să găsească sursa de finanțare, așa cum spuneți dvs. Bugetul așa cum spuneți dvs, să se ia din excedentul bugetar, acel excedent este deja distribuit în acest buget. Dacă trebuie modificat va fi modificat conform unei hotărâri de consiliu”, a explicat primarul Bogdan Pivariu. 

Untitled.jpg

Consilierul Marius Bitică a revenit și a spus că ”nicăieri în Codul Administrativ nu se prevede precizarea exactă a sursei de finanțare. Noi am indicat bugetul local al comunei Florești. Mai departe, integrarea în bugetul local este atributul primarului și al departamentului economic”.

Lucrurile au fost explicate ca la școala de administrație publică de secretarul general al comunei, care a spus ce prevede legea și că amendamentele celor de la USR nu pot fi aprobate legal. Alin Orza a fost extrem de tehnic, dar a spus clar ce s-a greșit. 

Noi nu susținem amendamentele din motive juridice, nicidecum din motive de oportunitate, care nu ține de atribuțiile noastre. Vreau să clarific unele chestiuni, care s-au vehiculat într-o formă eronată. Discutăm, nu de obligațiile unui consilier de a face o alocare bugetară, ci de niște reguli obligatorii, de norme imperative ale formei unui amendament. Nu prin prisma dvs de consilier trebuie să indicați sursa de finanțare, ci prin prisma inițiatorului unui amendament, pe care doriți a fi eligibil. Forma de amendament a bugetului conține în mod imperativ sursa de finanțare. Nu vi se pune asta în sarcină ca atribuție de serviciu, ci este un atribut al calității dvs de inițiator. În acest context vi s-a cerut sursa de finanțare.

Vreau să înțelegem ce înseamnă din punct de vedere juridic u8n amendament. Un amendament al unui proiect de buget este un act în urma a cărui ipotetică aprobare bugetul este aplicabil cu amendamentul inserat în el. Nu înseamnă că aprobăm noi un amendament și apoi refacem noi bugetul că am aprobat amendamentul. Nu, amendamentul o dată aprobat parte din buget. Este o parte a lui. Bugetul este aplicabil, cu acest amendament.

Amendamentele în forma în care au fost formulate, nu au această caracteristică de a asigura aplicabilitatea ulterioară unei ipotetice aprobări a bugetului. 

Raportat la indicarea ca sursă de finanțare excedentul bugetar, acest lucru este nefezabil. Excedentul este deja repartizat. Nu se poate face o referire generală.

Având în vedere toate explicate, considerăm că amendamentele în forma în care sunt formulate nu conțin toate elementele legale, eu vorbesc strict de legalitate, pentru a fi promovate”, a explicat secretarul Primăriei Florești, Alin Orza. 

Până la urmă, aleșii USR nu au votat bugetul pe motiv că sunt blocați intenționat și că proiectele lor nu trec pentru că sunt din opoziție.

Comentarii Facebook