Consilierii locali USR Florești nu cunosc legile administrative? Jurista i-a scos la tablă la finalul ședinței - VIDEO


Consilierii USR PLUS din Florești au făcut un întreg tărăboi timp de câteva zile pe marginea bugetului local din comună, iar la final s-a demonstrat că nu au habar de legea finanțele publice locale și despre codul administrativ. Au încurcat lucrurile și s-au ales cu toate ”contestațiile” respinse.

Aceștia nu au știut că ei trebuie să depună amendamente la bugetul local și au depus contestații, care nu au mai putut fi discutate. Toate contestațiile au căzut la vot. Rivalii din Consiliul Local au profitat de gafele celor de la USR PLUS, explicând că multe dintre ”contestațiile” lor s-au suprapus cu proiecte existente în buget și că au fost inutile.

Aș dori să fac o mențiune strict procedurală, pentru a evita incidente de acest gen pe viitor, în sensul în care aș dori să fac o distincție între contestațiile care se depun în baza articolului 39, din legea 273 / 2006, și amendamentele pe care le depun consilierii locali. 

Contestațiile privesc strict inițiativa cetățeanului de a-și spune punctul de vedere cu privire la proiectul de buget pe care autoritățile îl supun dezbaterii.

Amendamentele trebuie formulate în anumite termene. Ele sunt oportune abia după ce se convoacă ședința de Consiliu local. Întrucât în dispoziția de convocare se menționează posibilitatea consilierilor locali de a depune amendamente cu privire la proiectele de hotărâre care sunt supuse dezbaterii.

Așadar, pe viitor, v-am ruga, să se respecte pe cât posibil aceste distincții, între contestații și amendamente. Amendamentele să fie formulate în conformitate cu codul administrativ și să se respecte procedurile din codul administrativ, iar contestațiile să fie strict cele pe care le pot propune cetățenii”, a spus jurista Consiliului Local, Miruna Lupașcu. 

Consilierul Dan Deheneș crede că explicațiile sunt rău intenționate

Consilierul local USR PLUS, Dan Deheneș, nu a acceptat explicațiile: ”Ne puteți spune, pentru că noi nu suntem simpli cetățeni, ci facem parte din Consiliul Local, care a fost componenta ilegală sau în afara legii a amendamentelor noastre, având în vedere distincția dintre amendamente și contestații”.

Nu am zis niciodată că au fost ilegale. Am vrut să rețineți strict momentul la care acestea se formulează, pentru a evita confuziile”, a mai replicat jurista.

A urmat un schimb halucinant de replici, în care consilierul a tot întrerupt-o pe jurista  Primăriei. 

Dar lăsați-mă să termin, domnule Deheneș. Nici în ședința de vineri nu m-ați lăsat să termin. Nici măcar nu ați înțeles care e ideea”, a spus jurista.

Practic, consilierii USR PLUS ar fi trebuit să nu părăsească vineri, 4 ianuarie, ședința unde au fost discutate propunerile la buget și unde ar fi putut depune amendamente la punctele unde vor să facă modificări. Aceste amendamente ar fi putut să fie discutate și aprobate cele pertinente. 

După minute bune de ceartă, consilierul local USR, Lucian Contras, a declarat că a înțeles eroarea. ”Mă bucur că ați înțeles până la capăt. Asta am vrut să că explic și vineri. E logic! Un amendament nu poate fi făcut, dacă nu aveți un proiect de hotărâre în față”, a mai spus jurista Miruna Lupașcu.

Consilierul Sergiu Leuce crede că importante sunt propunerile nu procedurile

Consilierul Sergiu Leuce a rămas cu impresia că amendament sau contestație sunt tot una. ”Amendamente sau contestații... E mai important este ce scrie în ele și important este să ajungă în realitate. Acum că sunt amendamente sau sunt contestații e tot una”, a spus și consilierul Sergiu Leuce, de la USR PLUS.

Consilierul Anca Iakab- Chirica le-a explicat pe șleau la final: ”Vineri a fost o ședință reunită a comisiilor, așa cum se întâmplă la fiecare buget, dar dvs ați preferat să fie o ședință extraordinară de consiliu, în care noi să votăm direct aceste contestații. Aici le luăm exact cum sunt, votăm pentru sau împotrivă, nu le putem modifica în ședința de consiliu. Le modificăm în ședința pe comisii, vine aparatul primarului și se pot face anumite ajustări, dar în ședința de Consiliu Local trebuie să votăm ce primim, nu le mai dezbatem”, a spus aceasta, fără alte obiecții.

Vedeți mai jos toată scena: 

Comentarii Facebook