Comuna Chinteni va fi centru de vaccinare! Lucia Suciu acuză că e HAOS și spune că un SINGUR OM din județ ar putea face ordine


Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni, susține că activitatea de înființare a celor 15 centre de vaccinare din județul Cluj bate pasul pe loc. Aceasta a spus că numai generalul Ion Moldovan, șeful ISU Cluj, are capacitatea de a organiza aceste centre.

S-au decis aceste centre de vaccinare fără să ni se spună ce condiții trebuie să avem. Eu am construit un centru medical, cu șase cabinete. Cei de la DSP Cluj au sunat și mi-au spus că din 15 ianuarie trebuie să deschid. I-am întrebat ce trebuie să respect și au spus că trebuie să am sală de primire, recepție, completare de fișe, cabinete de vaccinare, sală pentru medici, sală post vaccinare cu paturi unde să stea pacienții 15 minute după vaccinare, vestiar și medic de terapie intensivă să monitorizeze pacienții după ce s-au vaccinat.

La început au spus că nu corespunde centrul nostru fără să îl vadă măcar, iar apoi au venit să îl vadă și am primit avizul. 

Acum rămâne problema cheltuielilor, pe care trebuie să le suportăm noi. Problema este că nu avem buget și trebuie să face licitații, să angajăm personal și să cumpărăm laptoturi, routere, kituri medicale. Sunati-l pe Gheorghiță (Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă) să să se coboare pe pământ și să vina în teren. Eu nu am posturi de medici și paznici la Primărie, cum să îi angajez? 

Altă problemă este faptul că la noi trebuie să se vaccineze 15.000 de oameni, din 7 comune, dar numai Chinteniul suportă cheltuielile. Nu mi se pare corect. Altă problemă este transportul. Îi aducem cu autobuzele școlare, dar cine suportă cheltuielile nu se spune. Paznicii cine îi plătește? De ce nu asigură jandarmeria și armata oameni?

Pe mine mă costă la o primă strigare 700.000 de lei pentru a dota și deschide acest centru de vaccinare în comună. Gheorghiță trebue să dea o hotărâre care să mă asigure că nu va veni Curtea de Conturi peste un an și îmi va imputa aceste cheltuieli”, a declarat primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu. 

Acesta a spus și cine crede că este persoana care ar putea coordona vaccinarea în județ. ”Dacă vreți să avem o vaccinare corespunzătoare și să fim siguri că vaccinul care se administrează se va face în condițiile cerute și impuse, atunci există un singur om în județ care poate coordona o asemenea activități, iar acesta este generalul Moldovan, șeful ISU Cluj. Atât! În rest este un haos. Dacă era împuternicit să preia această activitate, sunt convinsă că vor zbârnâi centrele de vaccinare”, a mai precizat Lucia Suciu.

În ordinul privind funcționarea acestor centre de vaccinare se mai spune că la fiecare cinci persoane vaccinate personalul medical va trebui să își schimbe echipamentul. Lucia Suciu spune că acest ucru va face ca necesarul de echipamente să fie enorm, la 15.000 de persoane care vor primi imunizarea.

Centre de vaccinare pentru populația de peste 65 de ani și a bolnavilor cronici sunt în 13 în Cluj-Napoca, 3 în Turda, unul în Câmpia Turzii, 2 Dej, 1 Gherla, 1 Huedin, 1 Călățele, 1 Mociu, 1 Apahida, 1 Chinteni, 1 Gilău, 1 Băișoara, 1 Aghireșu, 1 Florești, 1 Baciu.

În total vor fi 46 echipe de vaccinare în aceste centre, 2 echipaje mobile de vaccinare, iar populația ce va fi imunizată este de 132.942.

Comentarii Facebook