Boc. Vaccinarea în Cluj-Napoca costă 5 milioane de euro


Primarul Emil Boc a anunțat că organizarea și punerea în funcțiune a celor 11 centre de vaccinare costă 5 milioane de euro.

Legea Sănătății Publice (95/2006), alineatul 8 prevede: ”Asistența de sănătate publică este garantată de stat și finanțată de la bugetul stat, bugetele locale, bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, sau din alte surse, după caz, potrivit legii”.

Primarul Emil Boc a replicat că ”nu de baza legală e vorba, ci de resursa financiară, 3 - 5 mil euro în funcție de mărimea municipiului. Noi am fost revoltați pentru faptul ca OUG transfera obligația financiară în sarcina administrației locale. Costă în jur de 5 milioane euro, municipiul Cluj-Napoca, plus comunele Ciurila și Feleac”.

Costurile cele mai consistente sunt legate de plata personalului; aproximativ 85% din costuri. 

Sponsorizările private sunt binevenite, dacă fondurile naționale nu vor acoperi toate cheltuielile. Va fi analizată infrastructura de la Iulius Mall și dacă va fi acreditata de instituțiile abilitate prin îndeplinirea condiționalităților medicale atunci ar putea fi inclusă într-o etapa viitoare, cu aprobarea Comitetului județean pentru situații de urgență”, a spus Emil Boc. Este vorba despre oferta Iulius Mall de a pune la dispozitie spații pentru organizarea unor centre de vaccinare. 

Untitled.jpg

Foto: Cheltuielile cu personalul

Marți, după întâlnirea de la Ministerul de Finanțe, Emil Boc, președintele Asociaţiei Municipiilor din România, a anunțat că a primit promisiunea că toate cheltuielile legate de dotarea centrelor de vaccinare și plata personalului implicat vor fi suportate de bugetul de stat, și nu de primării, așa cum prevăzuse inițial ministerul Sănătății.

Nu este în competența Ministerului Finanțelor această temă (…), dar ministrul Finanțelor a spus foarte clar că legea statului român va fi respectată. (…) Toate cheltuielile legate de dotarea centrelor de vaccinare și de plata personalului se suportă de la bugetul central. Ministrul Finanțelor ne-a asigurat că această prevedere legală va fi respectată”, a spus Emil Boc.

Cerem ca pe viitor orice ministru din Guvernul României care își pune semnătura pe un document pe care îl înaintează Guvernului să țină cont de legile în vigoare ale statului român. (…) Acest lucru nu a fost realizat de ministrul Sănătății. În al doilea rând, cerem Guvernului României și tuturor miniștrilor ca niciodată niciun fel de alocare de atribuții suplimentare pentru administrația locală să nu se mai facă fără alocarea de resurse financiare în vederea implementării acestei sarcini, după consultarea administrației publice locale. Aceste elemente nu au fost înțelese de Ministerul Sănătății”, a mai adăugat Boc.

Premierul a spus și miercuri ca Ministerul Sanatatii va suporta cheltuielile. Numai ca azi nu a reușit sa stabilească clar mecanismul cei de la Sanatate, dar vineri aproba OUG”, a mai spus Emil Boc.

Comentarii Facebook