Comisia de etică a UBB reverifică doctoratul lui Bode doar pe „ce a identificat doamna Șercan ca plagiat”


Reprezentanții Comisiei de Etică a UBB spun că au început deja al doilea proces de analiză a tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode. Aceștia explică faptul că expertiza vizează doar ce a semnalat Emilia Șercan în articolul publicat, și nu întreaga teză de doctorat, scrie Libertatea.

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că a cooptat un expert extern și încearcă să mai aducă în echipă un altul, pentru a verifica din nou teza de doctorat a ministrului Lucian Bode. Ministrul penelist al Internelor a fost acuzat că și-a plagiat teza de doctorat, într-un articol publicat de jurnalista Emilia Șercan pe 24 noiembrie. 65 de pagini din cele 194 ale tezei au conținut plagiat, adică 18,5% din lucrare, a constatat Emilia Șercan, notează sursa citată.

Cu trei săptămâni înainte de aceste dezvăluiri, UBB analizase lucrarea de diplomă, în urma unei sesizări a USR, și găsise 3% plagiat. Ca urmare a noilor acuzații, Comisia de Etică a UBB a anunțat că va reveni cu o nouă expertiză. Comisia de Etică vă analiza, în continuare, „ce a identificat doamna Șercan ca plagiat” și nu întreaga lucrare. 

Ar fi nelegal să verificăm textul unei teze paragraf cu paragraf, pe Google, deoarece asta ar însemna răsturnarea prezumției de nevinovăție. Teza se prezumă că a fost realizată corect, însă dacă există suspiciuni dovedite de fraudă academică, Comisia de Etică le analizează și decide. Prezumția de corectitudine se răstoarnă cu dovezi, nu cu presupuneri. Regula se aplică nu doar la această teză, ci la toate tezele, care trebuie tratate în mod principial în mod egal de către UBB”, explică reprezentanții comisiei.

În cazul în care alte analize vor identifica noi nereguli în lucrarea de diplomă a ministrului Bode, atunci Comisia se va întruni din nou și va analiza noile sesizări, mai spune UBB.

Comentarii Facebook