Clujul va avea un cartier nou, cât Mănășturul, dar finalizat peste 30 de ani. Ce garanție avem că nu va fi ca în Bună Ziua?


Clujul se sufocă din cauza mașinilor șia blocurilor înghesuite lângă alte blocuri blocuri, construite fără nicio gândire la vitor și la modul în care se îmbină stațiul de locuire cu facilitățile unui cartier. Acum, se va proiecta un cartier nou, cât Mănășturul, dar care va fi gata în 30 de ani.

Noul cartier din Sopor se va întinde pe 250 de hectare. 

Arhitectul Klaus Birthler, elaboratorul temei de proiectare a concursului internaţional, a spus că arhitecţii au avut sarcina de a proiecta un oraş pentru oameni. Întrebarea este cine a proiectat atunci cartierul Bună Ziua, un adevărat haos urbanistic?

Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România au organizat concursul internaţional de soluţii pentru , câştigătorul fiind o echipă de arhitecţi clujeni – Octav Silviu Olănescu, Vlad Sebastian Rusu şi Anamaria Cornelia Olănescu. Juriul a apreciat coerenţa propunerii, arhitecţii având sarcina de a proiecta un oraş pentru oameni. Concursul internaţiomal a fost unul inedit, fiind prima dată în România după 1989 când se propune proiectarea de la zero a unui nou cartier pe un teren de 250 de hectare care are peste 1.000 de proprietari. Aceasta este marea provocare şi estimez că noul cartier va fi finalizat în 30 de ani, în etape”, a spus Birthler.

Primarul Emil Boc a spus că noul cartier va avea tot ce trebuie. Acest proiect este un nou Mănăștur, unul al secolului 21. Va fi un cartier care va ține cont de toate aspectele de calitate a vieții pe care cetățenii unui oraș european și le doresc. La 20 de minute de mers pe jos trebuie să găsești toate facilitățile necesare unui cartier, precum școală, grădiniță, centru de cartier, bancă și altele. De asemenea, vorbim despre bulevarde și alte facilități trasate de la început, continuând cu transport public și modalități de deplasare alternativă specifice secolului în care trăim, cu accentul pe dimensiunea verde, nepoluantă a orașului și respect față de mediul înconjurător. Cu alte cuvinte, aștept de la câștigătorul concursului să ofere acestui oraș european, Cluj-Napoca, cea mai bună soluție urbană pentru secolul în care trăim și care să țină în primul rând cont de calitatea vieții. Evident că vom fi extrem de interesați ca proiectul să fie implementat în concurdanță cu exigențele de calitate pe care clujenii le așteaptă de la spațiile noastre urbane. Orașul nostru are o misiune strategică de a încuraja dimensiunea verde, nepoluantă și mobilitatea alternativă”, a declarat primarul Emil Boc.

Chiar și cartierul Bună Ziua a avut, în proiect un centru de cartier, cu grădiniță, școală și loc de joacă. Așa s-au dat autorizațiile de construcție pentru Bonjour Residence, doar că nimeni nu a mai obligat constructorul să le și facă.

În aceste condiții, cine garantează că acest model nu va fi reprodus și în Sopor?

Despre cartierul Bună Ziua, Emil Boc declara în trecut că: ”În PUG am prevăzut un teren pe care să poată fi construită o școală și o grădiniță. Asta a fost condiția în momentul în care s-a emis autorizația de construire. În Bună Ziua toate terenurile sunt private. Primăria nu are nicio palmă de teren. Ansamblul rezidențial este privat și investitorul s-a angajat că va face o unitate de învățământ. În cazul în care nu se va ține de cuvânt nu va mai primi autorizație de construcție pentru proiectele viitoare”, a declarat Emil Boc în 2013, citat de stiridecluj.ro. Cert este faptul că în prezent școala-grădiniță nu există, dar constructorii în încaasat banii pe locuințe și municipalitatea a rămas cu probmele pentru că cei mici trebuie duși în alte zone ale orașului la școală.

La fel și în viitorul cartier Sopor vor fi puse condiții, dar băieții deștepți  sunt tot timpul anunțați și știu cum să le ocolească.

Comentarii Facebook